Deras "quizolering" sprider glädje i karantänen Visa
Pelle Lindvall Visa

Deras ”quizolering” sprider glädje i karantänen

Hallå där Pelle Lindvall, kommunikatör på Equmeniakyrkan, som tillsammans med sin fru Julia ordnade Quizolering, ett livequiz via Facebook, för att sprida glädje under isoleringen. Hur kom ni på idén?

– Vi ville helt enkelt hitta på något kul. Vi brukar ordna quiz för våra vänner hemma hos oss ibland, men just nu är vi väldigt försiktiga med att träffa folk. För oss är det extra viktigt eftersom Julia arbetar som fysioterapeut på sjukhus och måste hålla sig frisk. Vi människor är inte gjorda för isolering, så det bästa man kan göra i det här läget är att bli lite kreativ. Alternativet, att inte göra något alls, är ganska deppigt. Julia kläckte idén, fast jag kom på namnet!

Hur gjorde ni då?

– För det första är det en konst att göra ett bra quiz. Frågorna måste vara tillräckligt svåra för att det inte ska kännas barnsligt, samtidigt ska folk ha en chans att kunna svaret. Vi gjorde ett slags musikquiz där vi spelade och sjöng till många av frågorna. Tanken var att folk skulle kunna ha lite allsång hemma hos sig. Det fanns inget direkt tema, utan vi ställde frågor om allt möjligt, högt och lågt. Alltifrån ”placera rätt pandemi i rätt århundrade” till ”vad hette Kicki, Bettan och Lotta i efternamn?”. Vi sände live från vårt vardagsrum, ställde frågor, sjöng och lät folk skriva i kommentarsfälten. Vi är ju inga rutinerade live-sändare direkt, så det blev ingen tight show. Det blev en rörig men rätt så mysig stund.

Hade ni några regler?

– Två regler. Den första var att det var förbjudet att googla. Den andra var förstås att man inte fick vara fler än 50 personer i sitt lag!

Hur blev responsen?

– Den blev väldigt positiv. Vi hade ju inga förväntningar alls, så det var kul att så många hakade på. Några av våra vänner gick igång jättemycket på själva tävlingen, andra var bara glada över att ha något att göra. Både familj, släkt och vänner som man inte sett på flera år dök upp och hakade på. Det var en blandning folk som aldrig har träffat varandra annars.

Hur bra fungerar den här typen av umgänge i förhållande till att ses på riktigt?

– Det fungerar ju inte alls lika bra som vanligt umgänge. Att mötas över nätet kan aldrig ersätta vanligt umgänge när man träffas på riktigt. Men kanske kan den här typen av aktiviteter ändå bidra till att vi härdar ut lite längre.

Vem vann?

– Det gjorde Einar och familjen Lagermo. Jag känner stor respekt för Einar eftersom han kunde placera Justinianska böldpesten på 500-talet. Under frågan om olika pandemier briljerade även Julias moster genom att berätta att hon faktiskt haft sjukdomen ”asiaten”.

Blir det fler Quizoleringar?

– Ja, vi hade så roligt så vi kör nog igen. Jag skulle tro att det blir en ny omgång redan till helgen.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS