Min pappa kom tillbaka Visa

Dogge Doggelito: Döden gjorde mig mer levande

Må bra Sorg

När chocken lagt sig hände något underbart.

Har ni hört folk säga att livet är kort? Eller har ni kanske själva sagt att livet är kort? Jag har nämligen sagt den frasen själv många gånger. Med en mörk basröst och med en bitter ton. Det man oftast menar när man säger så där är väl att livet är skit.

För precis så känns det i början när någon man älskar försvinner ur ens liv, när någon dör. Man tänker på allt som man hade velat hinna göra med den personen, säga och uppleva. Roliga skämt man skulle ha skrattat åt tillsammans, sånger som man skulle ha velat tralla till. Just då känns det absolut som att livet är kort och dessutom orättvist.

Exakt så var det för mig. Men när chocken lagt sig hände något helt underbart som jag vill dela med mig av till er. Ett lugn svepte över mig. som en våg av kärlek. För första gången i mitt liv kände jag mig levande. Om man öppnar upp sitt hjärta för döden så döljer sig ett budskap av livsbejakelse. Helt plötsligt känns allt intensivt.

För mig var det som om varje andetag kändes långa och djupa. Varje människa som kom fram till mig såg jag på som om det var för första gången. Jag såg detaljer som jag aldrig tänkt på, deras rynkor, fräknar och ögonfärg. Deras ord berörde mitt hjärta och ekade hårt i mitt öra.

Fåglar som jag aldrig hade tänkt på innan sjöng den vackraste sång utanför fönstret. Jag var närvarande.

Vi är så vana att leva ytligt, att när något så intensivt som döden ruskar om oss, går vi in i en instinktiv närvaro som är djupt förankrad i nuet och i livets kraftfält. Anledningen till att vissa uppfattar livet som något som rusar förbi snabbt är för att vi för det mesta lever ytligt.

Men döden väcker oss ur vår ytliga dröm, ruskar om oss och slänger in oss i nuet. Vissa dagar när jag satt i mitt kök, fortfarande i total sorg, så kändes det lite som om livet stod still.

Så när döden kommer dig nära, ta emot den gåva som du också kan få som en bieffekt. Livsbejakelse, närvaro och tidlöshet. Ta tillvara på livet och gå inte tillbaka till att leva ytligt igen. Se till att göra det du vill göra med dem du älskar.

Vi vet ju alla att det kommer att hända, någon kommer att dö igen. Men nästa gång behöver du inte ångra något. Då har du sagt ”jag älskar dig” så många gånger att när ni till slut måste skiljas åt, kommer en gigantisk kärleksvåg fylla din själ.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS