Psykolog Eva Rusz: Fysisk beröring är avgörande för nyfödda och vuxna

Föräldraskap Att bli förälder

Om du fick för få kramar som barn kan du ta igen det som vuxen. Det menar psykolog och psykoterapeut Eva Rusz. En kram gör gott, inte bara för själen utan också för kroppen.

I sitt arbete som psykolog och psykoterapeut har Eva Rusz ofta sett hur viktigt det är med fysisk beröring.

Vad händer egentligen när vi får en kram?

– En kram får oss att känna oss älskade, bekräftade och sedda. Beröring utlöser nämligen myspys-hormonet oxytocin som gör att vi dessutom känner oss lugna, trygga och avslappnade. Om du inte blir kramad så känner du dig därför oälskad och oviktig.

Vad spelar kramarna för roll för det nyfödda barnet?

– Ett litet barn påverkas av alla närmanden eller icke närmanden det upplever och anknytningsprocessen mellan barn och deras första och andra vårdgivare är mycket viktig.

– Där bör kramar och kropps­kontakt ingå, det är ett beröringsband som också skapar känslomässiga band.

Kan man krama ”ikapp” en vuxen som fått lite fysisk kontakt som barn eller hur jobbar man med de problem som eventuellt uppstår?

– Ja, eftersom oxytocinet faktiskt även tar bort fysisk och psykisk smärta så kan beröringsbrist botas om ens partner ser och kramar en dagligen. Sen kan kbt-psykoterapi givetvis skapa inre känslomässig trygghet.

I New York finns det faktiskt även speciella kram-rum där stressade vuxna kan checka in och kramas en stund under dagen, helt utan sexuella undertoner.

Hur mycket tycker du man ska krama sina barn?

– Man bör krama sitt barn så mycket det bara går. Jag har själv alltid kramat mina barn väldigt mycket.

– Och om jag inte har sett mitt fyraåriga barnbarn på några dagar så kramas vi extra mycket för att kompensera för dagarna som vi har varit ifrån varandra, säger Eva Rusz.

Sofia Thörevik

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS