Foto: Toa Heftiba/Unsplash Visa
Magnus Carlson.­ Foto: Privat Visa

Jobbcoachen: Så får du vila på riktigt under semestern

Må bra Psykisk hälsa

När semestern närmar sig kan man känna både förväntan och stress. Jobbcoachen Magnus Carlson ger tipsen för verkligt avslappnad semester.

– Ju mer vi äger och har, desto mer är det också att sköta om. Man måste inte ha allt – och man måste inte göra allt. Bestäm dig för något och nöj dig med det, säger Magnus Carlson.

Han arbetar som ledarskapskonsult och mental coach för HV71, regerande svenska mästare i hockey, men Magnus har också ett förflutet som pastor.

Som tidigare fyscoach i HV71 brukade han alltid fråga den som satte upp mål för sin träning: vilka dagar har du planerat att vila?

– Du måste planera in vila för att träna bra. Planera ditt vilande lika noga som du planerar ditt arbete och din träning. Det kan ibland betyda att du behöver ha modet att tacka nej även till saker som verkar roliga och lockande, säger Magnus.

Att fundera över vad som faktiskt ger mig vila är också viktigt, menar han. Att måla om staketet hemma kan vara rena terapin för någon samtidigt som det är en stressfaktor för någon annan. Så det handlar om att vara ärlig mot sig själv. Och det i sin tur avgör hur mycket av din semester du ska planera upp med olika aktiviteter och sysslor.

– En del av oss mår dåligt av att inte ha kontroll, andra vill ha ett öppet schema, men jag tror att alla av oss mår bra av att vila från det vi gör annars, säger Magnus.

Han menar att det oplanerade i sig kan vara en väldig styrka och frihet.

– Ärligt talat, hur många mornar vaknar man utan att ha en aning om vad man ska göra den här dagen? Jag tror nog att vi behöver bli bättre på att stänga av och bryta mönstret, säger Magnus.

Själv åker han gärna på retreat några dagar för att möta sig själv och Gud i stillheten, även om det inte blir så ofta som han önskar.

– Vi behöver stänga av tillgängligheten utåt och bli mer tillgängliga för vårt innersta så att vi kan lyssna inåt, säger Magnus.

Att varva ner i tid och inte jobba ända in i kaklet är en utmaning för många. Det är så mycket man vill ha klart innan semestern. Är det möjligt att sänka tempot i tid så att man inte ramlar in i semesterfirandet helt utmattad?

– Jag tror att vi behöver lära oss att sortera vad som är viktigt och vad som är bråttom, och så ta det viktigaste först och det som är bråttom i andra hand. Det är väldigt mycket som vi tycker är väldigt bråttom, men vad är viktigast av allt det viktiga? Kan vi sortera ut det och hinna med det innan semestern så ska vi vara nöjda med det, säger Magnus.

Och där handlar det om att dra en gräns.

– Du är färdig när du är färdig. Låt inte saker som du gärna hade velat avsluta spilla över på första veckan innan semestern. Gör ett bokslut, vänd blad och låt det tomma bladet vara just det – tomt. Det tror jag är jätteviktigt, säger Magnus.

Likaså att acceptera och vara nöjd. Det kommer alltid att finnas saker att göra, du kunde alltid ha hunnit lite längre, gjort lite mer – och det kan stressa livet ur oss om vi inte drar en gräns.

– Acceptera att det inte blev färdigt, acceptera att det här är tillräckligt just nu, säger Magnus.

Läs också: De fem vanligaste grälen på sommaren

 

Hur ska vi då göra med förväntningarna som lätt byggs upp inför semestern?

Håll dem på en rimlig nivå, råder Magnus Carlson.

– Det är inte rimligt att hinna med allting under en semester. Det är inte rimligt att ha råd med vad som helst. Dela dina förväntningar med din familj så att ni kan ge och ta eftersom alla kanske inte vill göra samma saker.

Och när vi pratar semester och prylar påminns han om Jesu liknelse om att det är lättare för en kamel att klämma sig igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.

– Miljöombyte tror jag alla människor behöver, men det är inte den stora utlandsresan som är viktigast. Det kan vara den lilla fikastunden vid sjön eller kaffet på altantrappan som gör hela sommaren. Vilket å andra sidan är lätt att säga för oss som har möjlighet att göra den stora resan, men också möjlighet att välja bort den, konstaterar Magnus.

Själva idén med att planera sin semester kan vara ganska stressande i sig. Så här års brukar det vara standardfrågan i fikarummet på jobbet: Vad ska du göra på semestern?

Är det okej att säga att ”vi har inga planer alls, vi ska bara vila”?

– Ja det borde det vara. Men vad vi behöver göra är att planera in vilan, säger Magnus.

Och till sist:

– Det kan faktiskt vara rimligt att förvänta sig ett visst mått av gnäll och bråk när alla får ledigt och slappnar av. Så se till att ta vara på dem som betyder mest för dig!

Fem digitala hjälpmedel som hjäpler dig spara till semesterkassan

  1. Shopgun.se samlar reklamblad från flertalet branscher så att användaren kan hitta bästa erbjudanden på varor var man än befinner sig genom­ platsfunktion. I appen kan man även bygga inköpslistor och önskelistor som du delar med familjen. Fungerar både på webben och som app.
  2. Goodbudget.com hjälper dig att synka utgifter och inkomster tillsammans med din partner. Appen visar hur mycket var och en spenderar och se hur mycket pengar man har att använda sig av.
  3. Matpriser.nu påminner om ShopGun, men fungerar för matvaror på nätet. På plattformen kan man jämföra priser mellan olika handlare på nätet, oavsett om det är Coop eller Matshem, Hemköp eller Mat.se.
  4. Dreams (getdreams.com) är appen som hjälper användaren­ att spara pengar mål­medvetet. Här kan man lägga in sin dröm, datum för när den ska genomföras, hur mycket den kostar och slutligen se hur mycket pengar man måste spara för att få råd att uppfylla drömmen. Man kan även välja om man vill spara själv eller tillsammans med andra.
  5. Minatjanster.se hjälper användaren att hantera sina abonnemang. Den kan även kapa onödiga uppgifter och hjälpa till att avsluta­ abonnemang som inte längre är önskvärda.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS