Foto: Toa Heftiba/Unsplash Visa

Så kan dåligt semesterväder påverka en skör relation

Parrelationen

Husvagnssemester i hällregn eller fem veckor med ishavsvindar och grå moln i sommarstugan. Dåligt väder kan fresta på även den bästa av relationer.

Oavsett väder, visar statistiken att antalet par som söker familjerådgivning ökar efter sommarledigheten, likaså efter jul och nyår.

– För många kan det bli uppenbart just när man är ledig tillsammans att det inte funkar längre, andra tänker att ”vi tar tag i det här efter semestern”, säger familjerådgivare Sverker Wadstein.

Och det är självklart att vädret påverkar oss, menar han, även om det inte på något sätt är avgörande.

– Men en skör relation som är på upphällningen blir såklart inte bättre av en dålig sommar.

För vädret påverkar hur vi mår. Många får ont i huvudet vid åska eller lågtryck. Den som har hjärtproblem mår ofta sämre när det kommer en värmebölja.

Kallt och fuktigt väder kan förstärka ledbesvär och vara jobbigt för den som har problem med luftrören. Långa perioder med dåligt väder påverkar också många psykiskt så att man drabbas av nedstämdhet.

Men det som stjälper de flesta relationer just under sommaren är de skyhöga förväntningar man har på semestern, enligt Sverker Wadstein.

– Vi tror att vi ska hinna med allt, både måla huset, åka och bada – och reparera relationen. Ha rimliga förväntningar, semestern är kort och du kan inte hinna med allt. Man måste välja, säger Sverker.

– Tillåter man sig själv att bara vila – och att prata ut med varandra redan i början av semestern – är chanserna goda att man kan få en nytändning i relationen.

– Kanske vågar man till och med ta de tuffa samtalen i relationen som man inte hinner med annars. Och när båda har sagt sitt kan man börja kompromissa utifrån det, säger Sverker Wadstein.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS