Parterapeuten: Så stöttar du en partner i sorg

Parrelationen

Sorg kan ta sig olika uttryck, och när vi sörjer påverkas också våra relationer.­För att undvika missförstånd behöver vi berätta för vår partner hur vi vill bli tröstade. Det menar par­terapeut Laila Dahl.

En gammal förälder som dör. En god vän som försvinner. Om man lever tillsammans ett helt liv drabbas vi förr eller senare av sorg.

Sorg påverkar inte bara den som sörjer, utan även partnern och relationen, menar parterapeut Laila Dahl.

– När den ena sörjer blir det en lägre känsla hemma. Alla dras med på olika sätt.

Laila menar att det är viktigt att komma ihåg att även andra förluster än död kan försätta människor i sorg:

– Att förlora jobbet, en utebliven graviditet, en konkurs, ett hus som brinner ner eller en nära vän som flyttar utomlands kan också innebära ett sorge­arbete.

Något som är viktigt att känna till när man har en partner som drabbats av sorg är att den kan ta sig uttryck på sätt som vi inte är beredda på.

– Ibland kommer sorg ut som att man blir lättirriterad eller plötsligt jättearg på något helt annat. Sådant kan förstås missuppfattas. Det finns en risk att den som inte sörjer tror att partnern är missnöjd i sin relation.

När man inte förstår varför den andre reagerar som den gör, skapar det förvirring och otrygghet.

Därför, menar Laila, är det bra om den som sörjer kan vara tydlig mot sin partner.

– Om man vet att man har en tung dag kan säga ”jag är väldigt ledsen idag. Så om jag är lite kort i tonen kan det bero på det”.

Allt för ofta tror vi att vår partner ska läsa våra tankar, menar Laila. Det är inte säkert att den andre kan det. Därför är det också bra att berätta för sin partner hur man vill bli tröstad.

Om sorgen gäller en person som gått bort kan man som partner till en sörjande utgå ifrån att sorgen finns i den andres tankar hela tiden. Då ska man inte undvika att prata med den sörjande om person som dött. Tvärtom, menar Laila.

– Berätta fina minnen du själv har från personen, eller be den sörjande själv berätta.

Ibland hamnar man i ett läge där partnern som sörjer inte vill prata. Det får man respektera, menar Laila Dahl. Samtidigt som man bör känna till att sorgen går upp och ned.

– Fortsätt att fråga din partner då och då hur den mår hur och vad du kan göra för honom eller henne. Den ena dagen kanske man inte vill prata, men nästa dag vill man. Genom att fråga öppnar man upp en möjlighet för den andre att dela med sig. Och undviker att den kapslar in sin sorg.

Att den ena sörjer för länge utan att släppa in partnern är inte bra för relationen, menar Laila.

– Då måste man som partner be att få bli insläppt. Den här svåra tiden kan ju faktiskt också bli en möjlighet att komma varandra närmre.

Fakta:

Laila Dahls tips till dig som har en partner som sörjer

Säg inte: 

Det finns säkert någon mening med det som hänt…

Gud prövar ingen över ens förmåga… (Håll igen med teologiska resonemang i den tidiga sorgeprocessen)

Jag vet precis hur det känns. (Sorg är individuell och upplevs olika, situationerna är aldrig exakt lika)

Säg hellre:

Jag är så ledsen för din skull.

Jag vet inte vad jag ska säga, önskar jag hade orden.

Jag vill finnas här för dig, låt mig bara veta vad du behöver.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS