Otrohet
Att bekräfta sin partner på rätt sätt är en slags medicin mot otrohet, säger Laila Dahl. Foto: Istock Visa

Stress – en av orsakerna till otrohet

Otrohet

Varför är människor otrogna? Kanske är det inte så enkelt som att vi känner passion för någon annan. Fixa kärlekens parterapeut menar att faktorer som stress och sorg kan leda till svek.

Otrohet väcker starka känslor. Den som svek skyller ofta på att man saknade något i sin relation. Och den som blivit sviken upplever ofta känslor av otillräcklighet. Visst kan det som hänt bero på att något är fel i den relation man lever i. Men om man skrapar lite på ytan, finner man ibland att den bakomliggande anledningen till otroheten egentligen är något helt annat.

– De flesta som väljer att vara otrogna gör det för att de lider brist på något. Eller för att man vill fly. Det kan vara en brist eller flykt från något i relationen till den vi lever i, eller från något i oss själva, säger parterapeut Laila Dahl.

När det gäller brister i förhållandet kan det handla om att man upplever att man får för lite närhet och kontakt. Eller att man inte får bekräftelse och känner sig älskad på det sätt som man behöver.

– Mitt råd till alla par är att ta reda på vilket kärleksspråk din partner har. Att bekräfta sin partner på rätt sätt är en slags medicin mot otrohet.

 

Läs mer: Nina och Peppe Eriksson om svartsjuka

 

Men även om vi har en partner som försöker visa kärlek, kan vi uppleva brister i oss själva. Brister som kan leda till att vi sviker. För vissa handlar det om en känsla av brist på mening. Det kan vara en ålderskris där man brottats med tankar som ”var det verkligen inte mer?” och ”gör jag det jag borde?”

– I sådana kriser upplever vi ofta tomhet, och då kan otroheten bli ett slags försök att fylla den tomheten, säger Laila Dahl.

Något annat vi kan ha brist på är tid för reflektion. Vissa av de som varit otrogna inser under samtalen med Laila Dahl att sveket kanske aldrig hade inträffat om man haft mer tid att stanna upp.

– När vi stressar och har för många bollar i luften, slår vi ut vår förmåga att reflektera. Då kan man lätt tappa bort sina prioriteringar, och värderingar. I stället agerar man på autopilot, utan att riktigt fundera över vad man egentligen vill. Och så är man otrogen.

 

Läs mer: Stefan och Lillemor Claar om svartsjuka

 

När otroheten blir en flykt är det ofta inre smärta vi vill bort från. Kanske har man gått runt med obearbetade upplevelser och bagage från det förflutna som kommer ikapp. En sorg efter en förälder som dog, en tidigare skilsmässa, eller något annat som gör ont gör sig påmind. När känslorna och smärtan börja vilja komma upp till ytan vill man bort från den. Då kan otrohet vara ett sätt att fly, menar Laila Dahl.

Andra sätt att fly kan vara genom att ta till alkohol, överdriven shopping eller överdriven träning.

– Många som kommer till mig har inte tänkt på att även otrohet kan vara en flyktväg. Men när man börjar nysta i sig själv upptäcker man att det finns ett grundsår.

Att förstå varför man själv eller ens partner varit otrogen är viktigt, menar Laila Dahl. För den som är sviken handlar det om att förstå varför ens partner gjorde det han eller hon gjorde.

 

Läs mer: Mia och Samuel Sjöö om svartsjuka

 

För den som svek handlar det om att man måste förstå sig själv och vad man bär med sig på insidan som inte är helt. Inte minst för att man ska undvika att hamna där igen.

–  Om båda parter är beredda att lyssna på sig själva och den andre, är det viktigt att få reda på de bakomliggande orsakerna. Då kan det vara början på en läkande process.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS