Tio kreativa sätt att fira Alla hjärtans dag

Vänner och relationer Hjälp för par Hitta kärleken

Tips på hur du kan uppvakta någon på Alla hjärtans dag

1. Boka in en vänskapsdejt

Vänskap är något vi ofta tar för givet, och ofta är vänner de första vi prioriterar bort när livet blir för stressigt. Använd den här dagen till att göra något tillsammans med en kompis som du vet att ni båda verkligen gillar.

2. Gör en hjärtjakt för barnen

Geléhjärtan behöver faktiskt inte vara fel. Särskilt inte för barnen. Köp en ask och göm de små godisarna på olika ställen i huset. Sedan kan barnen få leta upp dem med hjälp av lappar där du ritat eller skrivit små ledtrådar. Om man vill vara sparsam med godis, kan man ha pappershjärtan på alla stationer utom på den sista.

3. Gör ett hemmaspa

Det här kan faktiskt funka för hela familjen. Överraska dem med ett städat badrum, som du gjort lite extra fint genom att flytta dit blommor från andra platser i hemmet. Skär upp frukt och lägg på ett fint fat och sätt på instrumental musik. Tappa upp ett helt badkar med skön badolja, eller fixa fotbad. Skaffa någon ansiktsmask och erbjud massage.

4. Skriv en sång och framför den 

Nej, vi vet. Detta kanske inte är för alla. Men kanske kan du skriva ett brev då? Att med sina egna ord formulera för din partner eller vän eller för ditt barn hur mycket han eller hon betyder för dig är mer värt än dyra presenter. Om du har svårt att komma på vad du ska skriva, beskriv ert första möte och vad som rörde sig i ditt huvud då. Berätta sedan varför din partner eller vän är så speciell för dig. Om du tycker det är pinsamt att framföra texten själv kan du ju lägga den som en lapp under kudden eller som ett brev i brevlådan.

5. Titta på en gammal favoritfilm tillsammans

Tänk efter, finns det någon film som din partner eller ditt barn eller din gamla mamma alltid älskat? Leta upp den och rigga sedan lite extra avancerat film-snacks. Kanske finns det något snacks som passar till filmen, eller något som ni brukade äta när ni tittade på den tillsammans förr i tiden?

Läs mer: Så kan du fira ALLA hjärtans dag

6. Lek lappleken

Lappleken är en aktivitet som funkar lika bra för par som för vänner. Båda två skriver olika aktiviteter som ni gillar, och som är görbara, på lappar och lägger i en skål. Tänk på att skriva sådant som du vet att den andre gillar. När det är dags drar ni en lapp i taget och låter lapparna styra vad ni ska göra.

7. Bestig ett berg tillsammans

Nej, det behöver inte vara Kebenekajse, det kan vara den största pulkabacken inom en mils radie. En lagom hög backe innebär en mysig strapats för er. Väl uppe äter ni medhavd matsäck och njuter av vyer och varandras sällskap.

8. Kopiera konceptet ”Mystery-box” från TV-programmet Sveriges mästerkock

Låt någon annan köpa olika, överraskande ingredienser och lägga i en låda åt er. Sedan tar ni över lådan och öppnar den tillsammans hemma. Nu ska ni laga en så god måltid ni kan tillsammans av det som ligger i lådan.

9. Laga en minnesmiddag.

Om man levt tillsammans ett tag finns det ofta olika rätter som påminner om lika tider eller olika upplevelser som ni tillsammans har gått igenom. Överraska din partner eller vän med en minnesmiddag. Kanske en varm macka med skinka och ananas, som ni åt första kvällen ni träffades till förrätt, en utländsk rätt ni upptäckte under en resa till varmrätt och glassbomben ni alltid åt på kvällarna innan ni fick barn till efterrätt.

10. För gifta par: Återupplev ert bröllop

Att minnas hur det var den där dagen när ni lovade inför både Gud och andra att leva tillsammans är inte bara en nostalgitripp, det kan stärka en relation. Dessutom är det ganska mysigt. Titta på bilder, eller filmklipp, plocka fram bröllopskläder och skor och skratta åt hur tajt de sitter i dag, gå igenom kort och telegram med gratulationer och njut av att det fortfarande är ni. Om ni har barn tycker de förmodligen också att det är roligt att få se och höra om när mamma och pappa gifte sig.

Läs mer: 70- och 75-åring överraskade församlingen med bröllop

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS