Varför blir jag aldrig kär på riktigt? undrar den anonyma frågeställaren. Killen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Soren Astrup Jorgensen Visa
Christina Halldorf är terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert, Visa

Varför blir jag aldrig kär?

Vänner och relationer Ensamhet Hitta kärleken Är han/hon rätt för mig? Singelliv

Jag heter Oskar, är 19 år och har aldrig i hela mitt liv varit kär. Mina kompisar berättar jämt om hur kära de är, hur de tänker på den personen och kan göra vad som helst för en tjej. Jag har aldrig känt så och börjar typ bli avundsjuk. Jag har varit ihop med tjejer, men aldrig känt något I MAGEN, trots att jag ändå liksom gillat dom. Men hur ska jag få veta vem som är den rätta? Oskar

Christina svarar:
Ja, vad är verklig kärlek? Finns det någon fråga som så engagerar oss människor som frågan om kärlekens väsen?

Flera gör skillnad på förälskelse och kärlek. Man beskriver förälskelsen som ett förhöjt stämningsläge, en inre upplevelse. Det finns de som menar att förälskelser är en form av mini-psykos, eftersom de ofta ger en förvrängd verklighetsuppfattning.

Man idealiserar då föremålet för förälskelsen, hon/han är på det hela taget alldeles felfri! Det finns de som blir ”förälskade” i själva upplevelsen, man vill ha den förhöjda livskänslan. Men förälskelser har ofta en begränsad livslängd, i allmänhet varar de omkring ett till två år.

Sedan mognar förhoppningsvis kärleken fram ur passionen. En kärlek där man både ser den andra som han/hon verkligen är och också själv vågar visa sig.

Man brukar ofta avråda människor från att fatta livsavgörande beslut när de är mitt uppe i en förälskelse eller passion. Stora beslut vinner på att vara väl förankrade i verkligheten och baserade på kloka överväganden. Och i en lång relation handlar det minst lika mycket om att bli den rätte som att ha hittat ”den rätta”.

Men måste man känna sig förälskad, ha en period av ”besatthet” av den andre? Kan kärleken komma på andra sätt? Min egen erfarenhet som jag delar med många andra är att den definitivt går.

Kärlek spirar ofta fram ur vänskap. Vänskap är en god början. Man vet nämligen att vänskapen är en av de viktigaste faktorerna för en bestående kärleksrelation. Missar man något då? Om man längtar efter att riktigt ”tappa huvudet” och få lov att ge sig hän?

Vi är ju olika som människor. En del av oss behöver mer trygghet för att våga ge oss hän, medan andra chansar lite mer.

Det är inte rätt eller fel, utan bara olika.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS