våga drömma. Vännerna Anna Maria Bergqvist och Ninna Ekstrand reser Sverige runt med föreläsningen ”Våga drömma”. Genom att dela sina egna livsberättelser vill de få fler att våga satsa på det Gud har lagt ned i dem, även om livet inte blev exakt så som de hade tänkt att det skulle bli. Visa
”Vi är människor, inte civilstånd” Visa
”Vi är människor, inte civilstånd” Visa

”Vi är människor, inte civilstånd”

Singelliv

Familj, par eller singel, så delar vi ofta in varandra, även i kyrkan. Anna-Maria Bergqvist och Ninna Ekstrand vill få oss att tänka om. Under fem års tid har de rest Sverige runt för att få människor att mötas på riktigt, våga lyfta på locken och drömma.

– Har du träffat någon än då?

Det är en fråga som både Anna-Maria Bergqvist och Ninna Ekstrand fått många gånger och inte sällan har den ställts av någon i kyrkan. Under de år som Ninna levde som gift hände det också att hon fick en annan fråga.

– Ska ni inte ha barn nu?

Ninna förstår varför de där frågorna så lätt kommer:

– Vi har ju så lätt att ta för givet att livet ska följa en viss mall. Frågan är bara hur vi hanterar livet när det inte riktigt blir som vi trott.

För Ninnas del sprack drömmen om familjelivet redan när hon var runt 30. Efter att ha kämpat mot barnlöshet under flera år slutade äktenskapet i skilsmässa.

För Anna-Maria handlade åren mellan 20-30 om att leta efter den rätte som aldrig verkade dyka upp.

När de möttes för ungefär tio år sen insåg de att de hade något gemensamt. De hade båda kommit till en punkt där de bestämt sig för att våga leva livet fullt ut, även om allt inte blivit som de hade tänkt. Anna-Maria hade tagit klivet och utbildat sig till pastor, trots att hon upplevde hur normen för en pastor inom pingströrelsen var att man hade familj. Hon hade dessutom börjat satsa på sin musik.

– Jag hade länge drömt om att göra skivor, men hade hela tiden tänkt att jag nog måste ha en man att dela det här kallet med. Men nu ville jag inte längre leva mitt liv på vänt.

Ninna hade vid den här tiden fått hjälp att förlåta sådant som hade med hennes skilsmässa att göra och nu satsade hon på sin passion för foto och en utbildning till kommunikatör och grafisk formgivare. Livet var bra för dem båda, och kanske var det just det som fick dem att våga drömma. Drömma om att fler skulle våga drömma. Inte utifrån boxen av hur man tänkt att livet skulle bli. Utan i stället utifrån hur det faktiskt blev.

Anna-Maria och Ninna lärde känna varandra under den tid då båda bodde i Jönköping och var med i Pingstkyrkan. I samtalen om livets erfarenheter, besvikelser och överraskningar och påhejade av bland annat en reporter från tidningen Dagen, utformade Anna-Maria och Ninna föreläsningen ”Våga drömma”. I dag, fem år senare har de rest runt Sverige och delat med sig av sina berättelser på ett trettiotal platser.

– Vi tar upp sådant som folk känner igen sig i. Jag pratar om självbild och om att vara singel efter 40. Men också om att våga satsa på det man tror att Gud har lagt ned i en, säger Anna-Maria.

Ninna, som brukar berätta om sin skilsmässa och om att kämpa mot barnlöshet har ofta förvånats över gensvaret de får.

– Å vad bra att ni tar upp det här, brukar folk säga. Det är så uppenbart att vi i kyrkorna fortfarande bär på en rädsla för att släppa ut det som inte är perfekt. Man kanske tror att vi har kommit längre än så, men det har vi inte.

Läs mer: Så kan du gå vidare efter skilsmässan

Föreläsningen ”Våga drömma” riktar sig inte bara till singlar utan till alla som vill stanna upp en stund och se sitt liv så som det blev, släppa fram drömmarna och fundera över hur vi kan bli mer äkta mot varandra. När Ninna och Anna-Maria lyfter på locken till sina egna liv, brukar besökarna våga öppna upp för varandra. Känslor väcks och frågor fyller rummet. För att människor ska kunna få hjälp och stöttning på bästa sätt är de alltid noga med att ha en lokalt förankrad förebedjare med i samlingen.

Vilken fråga som hamnar mest i fokus under föreläsningen varierar, beroende på vilka som kommer till samlingen.

– I en av våra föreläsningar satt massor av personer som hade gått igenom skilsmässor, och då ville många prata om det. På andra ställen blir det mer prat om hur vi kan låta bli att dela upp oss i fack av gifta eller singlar, säger Anna-Maria.

Ninna brukar berätta om hur hon själv, som skild 33-åring skulle gå med i en cellgrupp i sin kyrka. Först placerade hon sig i en grupp med singlar. Alla i gruppen var betydligt yngre än Ninna, och de hade lite olika sätt att tänka kring livet. Så Ninna tänkte om och testade att gå med i en cellgrupp med jämnåriga i stället, trots att alla i gruppen var familjer.

Det blev en positiv erfarenhet, inte bara för Ninna.

– Flera av de andra i gruppen sa att det var bra när jag var med, för då blev de tvungna att kliva ur sin mamma eller pappa-roll och i stället blev vi enskilda personer. Alla blev lika. Sen var ju barnen och tonåringarna med också. Jag, som inte var någons förälder fick en särskild relation med dem.

Läs mer: Gud har kallat mig att vara singel för alltid

En missuppfattning som de ibland mötts av är att föreläsningen ”Våga drömma” är till för att bryta normerna av äktenskap och familj. Så är det inte, menar Anna-Maria.

– Vi tycker att äktenskap och familj är jätteviktigt, men vi vill utmana till att i första hand se människor som människor och inte som ett civilstånd.

Även här är behovet att prata för att hitta nya sätt att tänka stort, tror Ninna. Efter en av föreläsningarna kom kyrkans själavårdare fram och grät. Själavårdaren berättade att de hade en 30-årig kille som var en uppskattad barnledare i församlingen.

– Men den fråga jag alltid ställer när jag pratar med honom är om han har hittat någon än, sa själavårdaren. Jag ser bara hans civilstånd. Jag borde ju fokusera på att uppmuntra honom i hur bra han är i stället, sa hon.

Att uppmuntra människor till att våga drömma trots att livet inte blev som man hade tänkt är något som Ninna och Anna-Maria tänker fortsätta med. Och kanske finns det saker som kyrkorna själva skulle kunna göra. På den plats de besökte senast bestämde församlingen att man skulle starta en egen ”mitt i livet-grupp”.

– Det tycker vi är jättebra. Vi behöver hjälpa varandra att inte fastna. Gud ser alltid större. För honom finns alltid en plan vidare.

Läs mer: Så kan kyrkan bli mer singelvänlig

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS