”Bara att våga vara naken inför någon annan är ett stort steg i en människas liv”, säger sexologen Hanna Möllås. Foto: Hedvig Wallin Visa
Hanna Möllås. Foto: Privat Visa

Sexologen: Så gör du när sexet bara känns pinsamt

Sex och närhet

Att vänta med sex till äktenskapet är bra, men även om man bestämmer sig för det kan man välja att se lust som något fint, menar sexolog­ Hanna Möllås. Höstens första Fixa kärleken handlar om att våga njuta.

Bröllopsfesten är över, och det som för många kristna par har varit förbjudet är äntligen tillåtet. Men vissa par som valt att vänta med sex tills man gift sig, har svårt att slå om och våga njuta av det som man tidigare lärt sig att betrakta som fult.

Det menar Hanna Möllås kristen sexolog och parterapeut som mött många par både i och utanför kyrkan. Hennes grundinställning är att det är bra, och ett slags skydd för relationen att vänta med sex. Men det händer att den tidigare avhållsamheten ställer till problem.

– Jag har mött par som mest tyckt att sex känns lite pinsamt, men också de där problemen med sexlivet lett till att de faktiskt skilt sig.

Grundproblemet, menar Hanna Möllås, är inte att man väljer att vänta med att ha sex till efter äktenskapet.

– Man kan vänta tills man är 80 år och ändå få till det sen.

Det som orsakar problem med sexlivet för många par som väntat med sex är den inställning man haft till sin sexualitet, sin lust och sin kropp tidigare. Man har sett det som något fult och förbjudet.

– Om man hela livet, fram tills att man gifter sig har inställningen att lusten är ful och äcklig så har man ju tränat kroppen i att reagera negativt på de här känslorna. Då kan det faktiskt vara svårt för människor att lära sig tycka om sex, menar Hanna.

För att undvika att sex blir laddat och problematiskt tycker Hanna Möllås att man ska samtala om de här frågorna med sin partner, tidigt. Även om man har bestämt sig för att vänta. Det är bra att ventilera och våga prata öppet om hur man tänker kring lust och sex. Det är också bra att betona för varandra att lust är något positivt. Något man får känna.

– Att känna är ju inte detsamma som att göra, för vi måste inte låta känslan äga oss. Det är det som är skillnaden mellan lust och drift.

Man kan till exempel överföra det på hur vi ofta tänker om ilska. Det är okej att bli arg, men jag måste inte klippa till den andre för det.

För de par som redan lever som gifta och som tycker det är svårt att släppa loss och njuta av sex, kan det vara bra att ta professionell hjälp för att komma igång med samtalet om de här sakerna som ofta är svåra att våga prata om. Att sexlivet fungerar är viktigt, menar Hanna Möllås.

– När sexlivet blir ett känsligt område i en relation, något man inte kan prata om, smittar det lätt av sig till andra områden och till slut kan man inte prata om någonting alls.

Hennes råd till nygifta par som tycker att sex känns ovant och svårt är att de ska ha tålamod.

– Sex är ju inget man får svart bälte i på ett träningspass. Bara att våga vara naken inför någon annan är ett stort steg i en människas liv. Sedan måste man våga göra bort sig lite inför sin partner och låta det bli lite ”ojsan hoppsan”. När man är trygga med varandra blir man ett på riktigt.

Den som fastnat i en negativ syn på sex behöver vända på det och se sex som det vackra Gud skapade det till, menar Hanna Möllås. Sex ska vara något som är roligt och lustfyllt och bra för både kropp och relation.

– Vi är skapade så att när vi är nära någon och känner oss trygga sprids ett slags bindningshormon i kroppen som för oss samman. Då har sex har en funktion av att limma ihop två människor. Sen används det ibland­ som ett slit och släng, eller som ett maktmedel, men så är det inte tänkt.

ANNONS