Laila Dahl är terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert. Foto: Privat Visa
Vi är bara vänner och allt är bara vardag. Vad gör man när man varken känner kärlek eller romantik längre? Foto: Mabel Amber Visa

Kan vi hitta tillbaka till varandra? – vi är bara som vänner

Parrelationen Kris i förhållandet

Det slår inga gnistor, varken av ilska eller av passion. Efter några år av vardag tillsammans kan det ibland kännas som om man bara är vänner. I den tredje delen i vår serie Fixa kärleken tar vi hjälp av parterapeut Laila Dahl för väcka slumrad romantik till liv igen.

Hur allvarliga problem har man om man bara känner sig som vänner?

– Ett förhållande går i vågor, och det är normalt. Riktigt långa förhållanden har ofta just det gemensamt – att man förutom att känna kärlek till varandra har en djup vänskap i botten att luta sig mot i tider av torka. Det kan vara fint att veta.

Men hur länge är det okej att det känns så där ”torrt”?

– Tiden kan man inte säga något generellt om, men om det en gång funnits kärlek och passion, så finns goda förutsättningar att hitta tillbaka till den. Om känslan däremot aldrig riktigt funnits, då kan det vara svårare.

– När man slutar ge varandra uppskattning under lång tid, så växer missnöjet och kan förhindra närhet och kontakt, både sexuellt och emotionellt. Då är det lätt att någon av makarna börjar tänka att gräset kan vara grönare på andra sidan eller att man börjar tvivla på om det här verkligen är rätt partner jag lever med.

Hur väcker man liv i känslorna igen?

– Att få åka iväg utan barn eller­ jobb och bara fokusera på varandra är förstås jättebra. Lås då in mobiler, datorer och kalendrar och bestäm er för att bara vara. Prata, ha sex, våga vara tysta och gå långpromenader.

– Testa också att skapa romantik genom nya upplevelser tillsammans. Kanske kan ni prova att fjällvandra eller att gå en matlagningskurs. Att träna ihop med ett specifikt mål kan också vara bra. När man gör nya saker lockar man fram nya delar hos en själv och man få visa upp nya sidor för varandra. Då känner vi oss levande och vitala.

Men hur bygger man romantik mitt i vardagsstressen?

– Försök att prata om vad ni saknar och skulle uppskatta. Sådant ni gjorde i början och skulle vilja uppleva igen. Det kan handla om att skicka ett sms ibland till sin partner typ ”Jag tänker på dig” eller ”Saknar dig”. Lägg vikt vid de små gesterna, som en puss på kinden fast du bara ska gå till köket, en komplimang om din partner när han eller hon och gärna någon annan hör på. Gå ”en extra mil” i omsorg för din partner och underskatta inte 10-minuterspauser med varandra. Sätt er ner och bara håll varandra i handen och säg två bra saker om den andre från det senaste dygnet. Till exempel: ”Jag tyckte om när du pussade mig inför barnen igår” eller ”Jag blev varm i kroppen när du skrattade sådär till filmen nyss”.

Hur ofta måste ta tag i sin relation på det här sättet?

– En god relation är en färskvara. Vi behöver uppdatera oss på varandra för att hålla relationen levande. Utan utveckling stagnerar förhållandet, och då kan det kännas som att man bara är kompisar.

Läs också: Hemligheten som kan lösa era gräl framöver

Laila Dahls tips för att öka romantiken igen

 

1. Se vänskapen som något­ bra om ni känner er som ”bara vänner”
2. Lägg stor vikt vid de små gesterna din partner gör för dig.
3. Gör något helt nytt tillsammans – se vad det kan leda till.

  1. Pingback: clindamicina hcl
ANNONS