Alf B Svensson, krönikör. Visa

Tänker du skiljas – läs det här först

Skilsmässa Kris i förhållandet

Det är inte kört, även om det känns så.

Att skiljas eller inte är kanske livets svåraste beslut, i synnerhet om vi har barn ihop. Ett beslut som påverkar oss och våra barn under resten av livet. Varje år skiljer sig 25 000 gifta par och ännu fler som är sambo. De flesta gör det nu när julen är över eller efter semestern.

Många skilsmässor är nödvändiga. När det förekommer sexuella övergrepp, fysisk och psykisk misshandel, missbruk och ständiga bråk är det bäst för både oss och barnen att vi flyttar ifrån varandra. Men när känslorna svalnat eller vi vuxit ifrån varandra – vad är bäst då?

När vi ska fatta ett så livsavgörande beslut bör vi ha ett bra underlag. Enligt FN:s barnkonvention, som nu är svensk lag, ska alla myndigheter vid beslut som berör barn utgå från vad som är bäst för barnen. Det bör vi också väga in. Ibland är det bästa för barnen att vi separerar. Men ibland är det bäst att vi håller ihop. Bara för att vi tror att vi själva får det bättre är det inte säkert att barnen får det. De bryr sig inte så ofta om hur kära vi är. Det viktigaste är vi inte bråkar.

Skilj dig inte när du blivit förälskad en annan. Då är du drogad av dopamin och serotonin och kan inte tänka klart. Du har också ett selektivt minne och minns bara det negativa – inte allt positivt. Försök nyktra till och inse att ingen förälskelse varar längre en ett år. Sedan blir det vardag där också.

Verkar gräset grönare kanske det beror på att ni inte vattnat er egen gräsmatta.

Släng inte heller ut din partner om han eller hon varit otrogen. Det är inte kört, även om det känns så just då. Många hittar tillbaka till varandra. Men det är ett tufft jobb. En del får det till och med bättre.

Många får det också bättre när de gifter om sig. Men mer än hälften skiljer sig igen och barnen får vara med om en separation till. Många får samma problem som innan men nu med en ny man eller kvinna. Singellivet är inte heller så fantastiskt som en del kända feminister med villiga älskare påstår.

När vi funderar på att skiljas har vi ofta ett tunnelseende och ser bara två alternativ. Skiljas och få det bättre eller stanna kvar och få det sämre. Men det finns två alternativ till. Skiljas och få det ännu sämre eller söka hjälp och kanske få det bättre.

Läs också Är det okej att titta i sin partners mobil?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
  1. Mitt namn, maya elijah Efter 12 års äktenskap grälade min man och jag på ett eller annat sätt tills han slutligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin pappa igen. Jag försökte vara stark bara mot barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågade mitt hjärta, mitt hjärta var fyllt av sorger och smärtor eftersom jag var verkligen kär i min man. Jag tänker på honom varje dag och natt och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag sökte hjälp online och hittade en webbsida som antyder att Dr Alaba kunde hjälpa hans tidigare ex att återvända. Så jag kände att jag borde ge det ett försök. Jag kontaktade honom och han sa till mig vad jag skulle göra. Jag gjorde det och sedan gjorde han mig till en kärleksförtrollning. 48 timmar senare ringde min man mig verkligen och berättade att han verkligen saknar barnen också, så fantastiskt!! Så, så han kom tillbaka den dagen, med mycket kärlek och glädje, och bad om ursäkt för sitt misstag och smärtan han åsamkade mig och barnen. Vårt äktenskap var starkare än tidigare, allt tack vare Dr. alaba. Han är så mäktig och jag bestämde mig för att dela min historia på nätet att Dr alaba var en sann och kraftfull trollkarl. Jag kommer alltid att be att hon lever länge för att hjälpa sina barn i nöden, om du är här och behöver ett ex tillbaka eller din man har gått vidare till en annan kvinna, sluta gråta, kontakta detta kraftfulla stavningshjul direkt. Här är hans kontaktadress på: {dralaba3000@gmail.com} eller WhatsApp / viber honom via hans kontakt nedan +1(425) 477-2744 Tack Dr. alaba.

  2. Jag håller helt med. Väldigt sälland
    som föräldrar är vänner efter skilsmässa, flesta fall osams, skilsmässan skapar mer ont blod efteråt. Sen förstår jag inte att man skaffar barn om man sätter sig själv i första rummet. Alltid fått höra att man ska göra allt man vill innan man skaffar barn, så verkar det inte vara längre. Barnen tvingad gå med packning varannan vecka, vem vill det? Frågan man bör ställa sig är ”skulle jag vilja byta med barnen, ha deras uppväxt”, skilda förändrar säger i flesta fall nej. Folk tar inget ansvar. Och som i denna krönika skriver, väx upp och ta och lös problemen för samma problem kommer längre fram.

    Sen också få som hittar ny kärlek och skiljer sig av den anledningen är tillsammans speciellt länge. Mötte en som skilde sig och sa att man kan inte hjälpa när man är kär. Ändå – den nya kärleken höll inte och barnen får ta smällen

    Kan också rekommendera en studie gjord av Stockholms universitet. Den säger att barn till skilda förändrar kommer drabbas av psykisk ohälsa.

ANNONS