Jag ska testa att be för min fru

Parrelationen Tro i relationen

Alf B Svensson skriver om vad bön för sin partner kan betyda för äktenskapet.

I alla äktenskap finns det saker vi irriterar oss på. Min fru tycker att jag är för snabb i allt jag gör och tvivlar på att det går att dammsuga fyra rum och kök på mindre än en kvart. Jag har under många år varit irriterad på att jag nästan alltid får vänta på henne. Men nu har jag börjat med positivt tänkande. Jag blir inte irriterad längre när jag får vänta på henne. Jag är i stället tacksam att jag har en fru att vänta på.

Att leva utan henne skulle vara hemskt.

Men om vi är så irriterade att vi inte kan tänka positivt, vad gör man då? Då bör du givetvis ta upp det du retar dig på och inte bara gå och inte bara lägga locket på. Använd gärna sandwichprincipen när du ger kritik. Börja med något positivt, ta upp det du retar dig på och avsluta sedan med något positivt. Gör du inte det kommer du för eller senare att explodera och kommer med ett personangrepp. Jag skulle sagt något i stil med: Har du någon aning om hur många år jag har stått och väntat på dig?

Vissa egenskaper är emellertid så djupt rotade i vår personlighet att vi inte plötsligt kan genomgå en radikal personlighetsförändring. Din man eller fru kanske bara är sådan. Jesus uppmanar oss att be för de som förföljer oss. Det borde vara betydligt lättare att be för den som älskar oss, även om vi retar oss på vissa saker. Några forskare har undersökt om vi genom att be för vår partner kan få mer tålamod och inte bli lika irriterade.

De delade in några kristna par i tre olika grupper. Under en månad skulle en grupp under några minuter varje dag tänka positiva tankar om sin partner. En grupp skulle be mer allmänt och en tredje grupp skulle be speciellt för sin partner.

Sedan undersökte forskarna om det blivit någon skillnad. De som hade en partner som bett för dem märkte en tydlig skillnad. Han eller hon blev inte lika lätt irriterad, hade mer tålamod och hade lättare att förlåta.

I de andra grupperna fann man bara en mindre skillnad. Nästa gång jag blir irriterad på min fru ska jag testa att be för henne. Det kanske funkar ännu bättre än positivt tänkande. Testa gärna du också.

Läs mer: Får jag vara din mobil?

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS