Alf B Svensson, krönikör. Visa

Vad är jag bra på? – lyssna för att få veta

Må bra

Har du dålig självkänsla och någon frågar dig vad du är bra på, börjar du förmodligen räkna upp allt du är dålig på.

När jag gick i skolan var man antingen praktiskt begåvad eller så hade man läshuvud. Själv tyckte jag inte att jag var särskilt briljant på något av dessa områden. Jag var snarare medelbra på allt. Sedan växer man upp och fortsätter utforska sina begåvningar.

Som hus- och bilägare upptäckte jag snabbt att jag inte är det minsta praktisk. Det blir ofta fel och jag blir lätt arg och sur. Därför håller min fru sig borta när jag ska fixa något på huset. Jag har egentligen inget läshuvud heller. Samtidigt förändras tiderna och numera vet vi som tur är att det finns många olika begåvningar.

Vi kan ha en språklig, social, logisk, motorisk eller estetisk förmåga. Vi kan ha förmågan att tänka visuellt eller någon helt annan begåvning. Den fråga du därför ska ställa dig är inte om du är begåvad utan hur du är begåvad. Jag har nu till min glädje upptäckt att jag har en ovanlig begåvning, en existentiell begåvning. Jag har alltid varit intresserad av livsfrågor och hur vi får ett bra liv.

För att upptäcka din begåvning måste du våga testa olika saker och se vad du är bra på och vad du inte är bra på. För 20 år sedan trodde jag att jag passade att sitta i en styrelse. Under ett års tid satt jag i en styrelse och då upptäckte jag att det inte alls var min grej. Efter det har jag aldrig suttit i en styrelse och undviker alla sammanträden.

Har du dålig självkänsla och någon frågar dig vad du är bra på, börjar du förmodligen räkna upp allt du är dålig på. Utgå i stället från det du tycker är roligt och är lätt. Det är du nämligen bra på. Du kan också utgå från det du tycker att någon borde göra något åt. Att jag började skriva och föreläsa om hur man håller kärleken levande berodde till exempel på att jag tyckte att någon borde göra något för att minska antalet skilsmässor. Fast jag hade en aning om att jag skulle göra det.

Du kan också upptäcka dina gåvor genom att tro på den uppmuntran du fått. Att jag började skriva beror på ett telefonsamtal för 30 år sedan. En journalist som hade läst en insändare jag skrivit, ringde och sa att det var en bra insändare. Utan det samtalet på max fem minuter hade jag inte skrivit en enda bok. Nu kommer snart min tionde.

Sedan beror framgång mer på träning och hårt arbete än på medfödd begåvning. Innan vi lyckas misslyckas vi ett antal gånger. Då får vi inte ge upp. Att den här krönikan blev som den blev beror på att jag har tränat under 30 år och skrivit om den ett antal gånger.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS