http://tv.dagen.se/pension-och-passion-sant

Ni kan få bättre sexliv när ni blir äldre

Sex och närhet

Att bli äldre behöver inte betyda slutet på vårt sexliv. Tvärtom. Fixa kärlekens terapeut och sexolog Hanna Möllås har mött människor som funnit den verkliga närheten först efter att de fyllt 80.

Vi lever längre. En sextiofemåring i dag är betydligt mer aktiv än vad en sextiofemåring var för femtio år sen. Vi reser, tar hand om barnbarn och jobbar lite extra. Men enligt sexolog och parterapeut Hanna Möllås har vi också mer sex längre upp i åldrarna.

– Följden av att vi är friskare är ju att vi har kvar en massa olika funktioner som vi haft tidigare i livet. Det är positivt, säger hon.

Ålderdomen kan innebära en hel del stress och vissa människor kan bli deprimerade. Intimitet kan hjälpa oss att klara den förändringen bättre, menar Hanna Möllås.

Det är en myt att äldre människor inte är intresserade av sex, men samtidigt måste vi vara medvetna om att våra kroppar förändras i och med vårt åldrande. Det kan påverka vårt samliv.

– För kvinnor blir klimakteriet något väldigt tydligt. Ett före och ett efter. Hormonnivåerna går ned, och vetskapen om att man inte längre kan få barn gör att en del kvinnor tappar lite av sin lust.

Även män går igenom förändringar i kroppen, påpekar Hanna Möllås. Man tappar muskel­massa och hår och en del av kroppens funktioner försämras. Detta är dock inget man talar om lika mycket. Många män kopplar i stället sina känslorna av att bli gammal till själva pensionsdagen. När man slutar på sitt arbete upplever man att man inte längre behövs. Det kan leda till en kris.

– Om jag inte behövs på mitt jobb, vem är jag då, undrar många. Det påverkar vår självkänsla, och det finns inget som påverkar vårt välmående och vår lust så mycket som vår självkänsla, säger Hanna Möllås.

Samtidigt kan åldrandet innebära att vi påverkas på precis motsatt sätt. Vi får bättre självkänsla och mer närhet. Många människor blir mer avslappnade när de blir äldre. Nu, när man kan skylla på åldern, lägger man ned kravet på att ha ett perfekt utseende.

– Trots att delar av kroppen kanske hänger eller att man har några kilon för mycket är många äldre mer nöjda än sig själva än vad de var när de var yngre. Känslan av att man är fin som man är, är den bästa för den som vill uppleva sann närhet med sin partner, säger Hanna Möllås.

Att den fysiska lusten blir något mindre intensiv behöver inte heller betyda att sexlivet blir sämre. Däremot kan sexualiteten då visa ett annat ansikte.

–  Lusten kanske går ned, men längtan efter den andre kan vara minst lika stark. Detta med vardaglig beröring kan bli ännu viktigare. En kram eller en liten smekning upplevs som något stort. Och även om kroppen ibland inte har alla funktioner som krävs för det som man tidigare betraktade som bra sex, kan många äldre par uppleva något nytt och underbart.

Nyligen mötte Hanna Möllås en man som var 85 år gammal och som berättade om att han och hans fru hade det bättre än någonsin.

–  Nu har vi sex, förstår du, sa han. Nu är jag och min fru intima, nära och avslappnade med varandra på riktigt. Det var lite vackert tyckte jag, säger Hanna Möllås.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS