Borde jag fästa Jesusfisken på bilen?

Blogg Vardagsliv

Daniel Wistrand funderar kring hur hans bilkörande påverkar människors bild av kristen tro.

Någonstans i vårt hem ligger en Jesusfisk i silvrig metall och väntar på att klistras på bakluckan. Ni vet en sådan där oval ”Ichtus-fisk”, där två böjda streck formar en fiskkropp med stjärtfena. Jag har förstått att de första kristna brukade rita just den symbolen till varandra i sanden som ett hemligt kännetecken under förföljelsen.

Själv fick jag fisken i födelsedagspresent för något år sedan och blev jätteglad. Men sedan kom kallsvettningarna. Vågar jag verkligen skylta med min tro i trafiken. Inte för att jag skäms för att jag är kristen. Nej, snarare skäms jag en aning för mitt sätt att köra bil. Femton år i huvudstaden har satt sina spår i min annars ganska försiktiga personlighet. Detta märker jag inte minst så här i sommartid när jag kommer bort från Stockholm och inser att resten av landet har helt andra ideal exempelvis kring hur många bilar som ryms i en rondell samtidigt.

Medan tutorna viner i nacken rannsakar jag mig och inser att min körstil inte direkt förmedlar någon kristusdoft till medtrafikanterna.

Tänk om jag dessutom haft en Jesusfisk på bilen. Då hade jag kanske dragit hela kristenheten i smutsen medan jag kryssat mellan filerna, tänker jag och nynnar på gamla kristna supergruppen DC Talks låt ”What if I Stumble”.

”What if I stumble,
what if I fall,
what if I loose my step
and I make fools of us all”.

Tänk om jag gör oss alla troende till åtlöje med min ohelgade bilkörning.
Men sedan tänker jag igen. Varför utgår vi i kyrkan så ofta från vad andra ska tycka eller tänka om oss? Ofta är det ju just viljan att försöka verka bättre än vi i själva verket är som skrämmer bort människor från den kristna tron.

”Hej, jag är kristen och jag kör som en dåre”. Det kanske skulle bli min inledningsreplik i sommar på olika bensinmackar och rastplatser. För jag tror att insikten om att kristna människor inte är ett dugg bättre än andra inte behöver vara särskilt avskräckande. Tvärtom är den insikten ganska befriande.

Kom igen nu, så går vi in och letar fram Jesus-fiskarna och ger oss ut i semestertrafiken!

Glad sommar och kör försiktigt!

Läs mer: ”Idag tycks ingen vilja be om förlåtelse”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS