Kristna har lika lite sex som andra Foto: SCANPIX Visa

Kristna har lika lite sex som andra

Sex och närhet

Svenskars sexvanor skiljer sig inte nämnvärt – oavsett om de är troende eller inte. En ny undersökning visar att vi inte orkar eller har tid med sex längre. Vi är helt enkelt så stressade och trötta att vi har tappat lusten.

Aftonbladet och United Minds har nyligen genomfört en omfattande studie där över 3 000 svenskar, varav 61 procent gifta eller sambos, svarat på frågor om sitt sexliv. Undersökningen visar att troende kristna inte nämnvärt skiljer sig från andra vad gäller exempelvis sexdebut, antal sexpartners och otrohet.

– 19 procent av alla som deltagit i undersökningen uppger att de är troende kristna vilket är en ganska stor andel, säger Amanda Wennberg, analytiker vid United Minds.

Hon är inte så förvånad över att troende kristna har samma preferenser som alla andra när det gäller sex eftersom Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder ”där kristendomen tar mindre och mindre plats i det offentliga rummet, exempelvis i skolan.”

– Jag tror att det främst beror på vilken roll kristendom har i dagens Sverige och den relativt tillåtande syn som inte minst Svenska kyrkan har på sex. I Sverige är kyrkans budskap oftare att sexualiteten är något fint som den enskilde ska vara rädd om, snarare än något syndigt om det exempelvis sker utanför äktenskapet. Jag tycker att undersökningen tydligt visar att sexualitet är en stor del av de flesta människors liv, oavsett religion, ålder, sysselsättning eller kön, säger Amanda Wennberg.

Den mest överraskande nyheten när man tittar på undersökningen som helhet är att svenskarna aldrig någonsin haft så lite sex som nu. 1996 hade en medelsvensk sex 5,0 gånger i månaden. I år är siffran 3,8. Största nedgången finns bland medelålders, 35-49 år.

Tittar man på politisk tillhörighet är det kristdemokrater och centerpartister som har klart mest sex. De är också mest tillfredsställda med sitt sexliv. Lägst ner på skalan kommer vänsterpartister, socialdemokrater och folkpartister.

De flesta säger att det är tidsbrist och trötthet som gör att lusten minskat, men också sjukdom/ohälsa och att det inte längre finns någon spänning kvar i relationen.

Fakta:

  • Så gick undersökningen till:
  • 3 016 personer har under mars deltagit i en webbaserad enkät med en stor mängd frågor om bakgrund, sexualvanor och tankar om sex och relationer.
  • Deltagarna är registrerade i paneler som avspeglar befolkningsfördelningen i Sverige och har bjudits in slumpmässigt via mejl. Undersökningen är riksrepresentativ avseende kön, ålder och region.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS