Småäter du också för mycket? Foto: Unsplash Visa
Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Träna upp din viljestyrka för att sluta småäta

Må bra Psykisk hälsa Vardagsliv

Det finns hopp för dig som äter för mycket skräpmat.

Det genom tiderna mest omtalade psykologiska experimentet är marschmallowtestet vid Stanford University. Några 4-5 åringar fick sitta ensamma i ett rum med en marschmallow eller en kaka framför sig. De kunde välja att äta upp den genast eller vänta tills försöksledaren kom tillbaka efter några minuter. Då fick de i stället två.

När man 25 år senare följde upp hur det gått i livet för dessa barn fann man att de barn som kunde vänta hade lyckats betydligt bättre. De hade bättre koncentrationsförmåga och studieresultat och var mer framgångsrika. De avstod mer från droger, hade lägre BMI och mer hållbara äktenskap.

Men även om vi är sådana som hade ätit upp vår marschmallow direkt, finns det hopp. Ny forskning visar att vi kan lära oss att bli bättre på att använda frontalloben i hjärnan som gör att vi handlar förnuftigt och tänker på de långsiktiga konsekvenserna.

Vi kan bli mindre styrda av vår känslohjärna. Det finns alltså hopp för dig som äter för mycket skräpmat. För dig som handlar för mycket eller inte kan motstår sexuella frestelser. Det finns hopp för dig som lätt ger upp och för dig som lätt blir arg på dina barn eller din partner. Det finns hopp också för mig som äter för mycket kakor och godis.

Men hur gör vi för att lyckas? Enligt forskarna ska vi börja med att kartlägga när vi handlar impulsivt och gör saker vi sedan ångrar. Jag måste kolla upp när sockersuget är störst. Sen ska vi aktivera förnuftshjärnan, omprogrammera den och skapa en ny vana. Jag ska börja tänka ”när jag får lust att ta en kaka ska jag äta en frukt”.

Sedan måste jag ett antal gånger varje dag under ett par veckor tänka tanken. Då bildas det nya tankespår i hjärnan som gör att det bildas en ny vana. Varje gång jag lyckas ska jag peppa mig och se det som ett bevis på att det faktiskt går att bryta min dåliga vana. När jag sedan, förmodligen efter ett antal återfall, 20 – 30 gånger i följd lyckats ta en frukt i stället för en kaka ska det gå av sig själv.

Vill vi att våra barn ska lyckas i livet är det viktigt att träna upp deras viljestyrka. Vi måste få dem att inse att framgång beror mer på hårt arbete än medfödd begåvning. Vi måste sluta curla, ställa krav och ge dem allt mer utmanande uppgifter. Vi måste också lära dem att de alltid har ett val. När de blir arga kan de antingen välja att börja slåss eller välja att gå därifrån.

Kanske kan denna krönika vara den spark i baken jag behöver för att göra något åt mitt sockersug och en del andra dåliga vanor. Kanske kan den också hjälpa dig.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS