Drogförebyggande Håkan Fransson. Foto: Privat

Din tonårsdotter behöver dig mer än du tror!

Föräldraskap Tonåringar Barnet mår dåligt

Tjejer ”gör slut” med sina föräldrar tidigare än killarna – kan vara en förklaring till ökad psykisk ohälsa, menar drogförebyggare Håkan Fransson.

– Föräldrar förstår inte hur viktiga de är! Man får inte backa tillbaka förrän jobbet är klart, säger Håkan Fransson.

Psykisk ohälsa fortsätter att öka bland barn och ungdomar i Sverige. Dessutom mår tjejer sämre än killar. Kanske beror det på sexualisering och kroppsideal, skolstress och ungdomsarbetslöshet, men drogförebyggare Håkan Fransson har en annan teori: Att tjejer har sämre kontakt med sina föräldrar än vad killar i samma ålder har.

– Det här är ett spår som inte har uppmärksammats i Sverige, kanske för att det inte är politiskt korrekt att prata om behovet av kärnfamiljen, men man måste våga lyfta på alla stenar, säger Håkan.

Han är mannen bakom Öckerö­metoden, ett drogförebyggande program som i dag tillämpas i flera svenska kommuner med mycket gott resultat. Varje år gör Öckerö tillsammans med sju andra kommuner en drogvane-undersökningar bland elever i årskurs 7–9.

En av frågorna handlar om huruvida ungdomarna har någon som de kan prata med om det som de tycker är viktigt och här har man gjort en intressant upptäckt. Undersökningen visar att fler killar än tjejer pratar med sina föräldrar.

– Dessutom ser vi att ungdomar som har en förtroendefull relation till sina föräldrar gör mindre normbrott. Det är mer än dubbelt så vanligt att... Läs mer

Fakta: Många samtal till BRIS om psykisk ohälsa

År 2016 hade Bris nästan 10 000 kontakter med barn och ungdomar om psykisk ohälsa. Samtalen handlar om panikångest, ensamhet och självmordstankar. Den psykiska ohälsan ökar med stigande ålder. Bland 16-18-åringar handlar vartannat samtal om psykisk ohälsa.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS