Många par är noga med att försöka lösa alla gräl innan dagens slut. Men ibland är det omöjligt att kommunicera när man är trött. Då kan några timmar sömn hjälpa er att se klart. Men om man tar en paus i grälet är det det viktigast att man bestämmer när man ska reda ut det. Kanske är det läge under frukosten dagen därpå? Visa
Laila Dahl, Fixa kärlekens relationsexpert. Foto: Natanael Gindemo Visa

Experten: Nej, det är inte så farligt att somna osams

Parrelationen Kommunikation Kris i förhållandet

Somna aldrig osams. Det är ett råd som många par får på sin bröllopsdag. Men att lösa en konflikt när man är riktigt trött är inte alltid det lättaste. Ibland kan en natts sömn ge bättre förutsättningar att förstå varandra.

Just när ni är som tröttast går något fel mellan er. Ni blir argare och argare och tröttare och tröttare. Klockan är mycket, men grälet måste komma till en lösning nu. Eller? Parterapeut Laila Dahl har mött så många par som nästan verkar tro att det finns något magiskt med att göra upp på en gång. Men att förstå varandra när den ena eller båda är mycket upprörda är svårt.

– Det som händer när vi hamnar i konflikt med vår partner är att vi känner oss hotade. Vårt försvar sätter in och då är det svårt att se klart. Vi är ju så fokuserade på att skydda det som är sårbart hos oss.

I ett sådant läge behöver man ta en time out, menar Laila Dahl. Med time out menar hon oftast en paus på tjugo minuter eller en timme, då man går undan och lugnar ned sig.

– Ibland räcker det att man går ett varv runt kvarteret eller dricker ett glas vatten. När man tar ett steg tillbaka och lugnar ned sig blir det lättare att se den stora bilden.

Ofta kan man dåfå upp ögonen för att båda parter har bidragit till att konflikten uppstått. Med lite distans kan man också inse att rent praktiska faktorer, så som trötthet och hunger kanske spelade in. Laila Dahls råd är att man använder sin paus till att bara andas lugnt, men också funderar över hur man ska fortsätta samtalet med sin partner.

– Tänk igenom vad du vill säga. Jag brukar faktiskt tipsa om att man ska tänka som en god försäljare. Din partner behöver få förtroende för dig och i en relation skapar man förtroende genom att visa sig sårbar.

Ibland finns det faktiskt till och med en poäng att pausa ett gräl över natten. En del av dem som kommer till henne har läst psaltarversen i Bibeln om att inte låta solen gå ned över sin vrede. Man har tolkat det som att man aldrig får somna utan att ha rett ut allt.

– Men trötthet är ingen bra förutsättning för dem som vill kommunicera väl och förstå varandra. Ibland är en natts sömn precis vad ni behöver för att se klart.

Kanske, menar Laila Dahl, kan man läsa bibelordet om att inte låta solen gå ned över vreden på ett annat sätt:

– Vi skulle kunna tolka det som att man inte ska låta mörker falla över vreden. Det vill säga att man inte ska blunda för den  – utan snarare titta närmare på den. Vreden är ofta i grunden en rädsla. Vad är det jag är rädd för? Eller att vi inte ska fastna i den. Men det i sig behöver ju inte betyda att vi måste ta det precis innan vi ska sova.

Det viktiga när man tar en time out, menar Laila Dahl, är att man bestämmer en tid för när man ska reda ut konflikten.

– Om man tillåter sig en paus över natten kanske man bestämmer att man ska prata igen efter frukosten.

Många uttrycker också att man måste reda ut allt på kvällen eftersom det är omöjligt att somna om man är osams med sin partner.

– Men då kan vi faktiskt behöva träna oss på att härbärgera våra känslor. Vi behöver lära oss att ilska och besvikelse inte behöver vara farligt. Men det gynnar samtalet att hitta tillbaka till en mer samlad kärna innan vi fortsätter prata.

Om man vet att man har en partner som har svårt för att somna när något inte är helt utrett kan man behöva göra sin partner trygg innan man släcker lampan.

– Säg till din partner att jag älskar dig, men just nu är jag för arg och trött för att prata ut. Vi löser det här i morgon.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
  1. hej vän jag blev sårad och hjärtkrossad när ett mycket stort problem hände mellan mig och min man för sju månader sedan i mitt äktenskap. så hemskt att han tog fallet till domstol för skilsmässa. han sa att han aldrig ville stanna hos mig igen och att han inte längre älskade mig. Så han packade ihop från huset och fick mig och mina barn att gå igenom svåra smärtor. Jag försökte med alla möjliga medel att få tillbaka honom, efter mycket bön, men utan resultat. Och han bekräftade att han hade tagit ett beslut och aldrig ville träffa mig igen. Så en kväll, på väg tillbaka från jobbet, träffade jag min gamla vän som letade efter min man. Så jag förklarade allt för honom, så han sa till mig att det enda sättet jag kunde få tillbaka min man var att besöka en förtrollningskastare, för han gjorde verkligen det också. Så jag trodde aldrig på magi, men jag hade inget annat val än att följa hans råd. Han gav mig sedan e-postadressen till trollformaren han besökte. DR alaba. Nästa morgon skickade jag ett e-postmeddelande till den adress han gav mig, och trollformaren försäkrade mig att jag skulle lämna tillbaka min man under de kommande två dagarna. Vilket fantastiskt uttalande!! Jag trodde aldrig på det, så han pratade med mig och berättade allt jag behövde göra. Sedan gör jag dem utan en ökning, så under de kommande två dagarna ringde överraskande nog min man som inte hade ringt mig under de senaste 7 månaderna för att meddela mig att han skulle komma tillbaka. Så underbart !! Så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och bad om ursäkt för sitt misstag och smärtan han åsamkade mig och mina barn. Sedan från den dagen var vårt band starkare än tidigare, med hjälp av en stor förtrollningskastare. Så jag kommer att ge dig råd om du har några problem, kontakta dr alaba på e-post: dralaba3000@gmail.com eller kontakta honom på whatsapp och viber med detta nummer: +1(425) 477-2744…….

ANNONS