Läsarfrågan:
Hej Alf! Jag är 30 och har ganska dålig självkänsla. Som barn upplevde jag hur jag hela tiden blev jämförd med min äldre syster och mycket i vår familj handlade om att prestera. Jag skulle så gärna vilja ge min egen lilla dotter en starkare känsla av att hon duger som hon är. Men hur gör man det? Är det fel att säga att teckningen hon har ritat är jättefin? Jag hörde någon säga att sådant kan signalera att hon måste vara duktig. /Mamma
Alf svarar: Hur vi trivs med oss själva och med livet och hur vi klarar av kriser och motgångar vi alla möter beror mycket på vår självkänsla. Därför är den fråga du ställer viktig. Vi föds inte med en bra eller en dålig självkänsla. Däremot är vissa av oss från födseln mer känsliga och sårbara än andra. Risken är då större att vi kan få dålig självkänsla.
Flickor, i synnerhet under tonåren, lider mer av en dålig självkänsla än pojkar. Om du behöver fokusera på att stärka din dotters självkänsla beror på om hon har en dålig självkänsla. Personer med dålig självkänsla tycker inte att de duger som de är. De jämför sig med andra och känner sig underlägsna. De är väl medvetna om sina svagheter och brister men ser inte sina starka sidor. Får de beröm har de svårt att tro på det. Får de kritik så tar de det mycket allvarligt. Det är ett bevis på att de inte duger.
Här är några saker du kan göra för att stärka din dotters självkänsla:
1) Ge henne mycket kärlek och beröm. Barn behöver fem gånger så mycket kärlek och beröm som kritik och tillsägelser. Jobbiga barn och krävande barn, barn som har svårigheter i skolan, som saknar kamrater eller blir mobbade, behöver mer kärlek och uppmuntran än andra barn.
Du undrar om du kan ge din dotter för mycket beröm. Det beror på hennes personlighet. Om hon har höga krav på sig själv finns en risk att för mycket beröm får henne att ställa ännu högre krav på sig själv och anstränger sig ännu mer för att vara duktig. Risken finns också att hon då tror att hennes värde beror på hur duktig hon är.
2) Ställ rimliga krav. Det är nyttigt och utvecklande att vi ställer krav på våra barn. Men de måsta vara rimliga. Inte för låga men inte heller för höga. Barnen ska ha en rimlig chans att kunna lyckas i ungefär 8 fall av 10.
3) Respektera din dotters åsikter och känslor. Annars kanske hon inte i andra sammanhang vågar stå för vad hon tänker, tycker och känner. Respektera att hon blir ledsen eller arg även om du själv kanske inte tycker hon har anledning att reagera så.
4) Lär din dotter att se ett misslyckande som ett inlärningstillfälle. Inte som ett bevis på att hon är misslyckad. Förklara att innan vi lyckas riktigt bra har vi ofta misslyckats ett antal gånger. Samtala om vad hon kan lära sig när hon misslyckats med något. Att hon misslyckades på ett prov kanske berodde på att hon läst på för lite.
5) Uppmuntra och träna henne i att inte undvika det hon är rädd för. Det bara ökar hennes rädsla och gör henne mer osäker. Försök få henne att i små steg göra det hon är rädd för. Då växer både självförtroendet och självkänslan.
6) Kritisera beteendet men inte din dotter. Förklara att du inte tycker om ett visst beteende i en viss situation. Men att du tycker om henne. Detta är extra viktigt om hon redan har en dålig självkänsla.