Gud behöver inga appar

Livet med Gud

Vart. Är vi. På väg?
Den frågan ställer en kavajprydd Kristian Luuk till fredagspeppade tv-tittare över hela landet varje veckoslut. Men vart är vi egentligen på väg? Det funderade jag på när min kompis i bokklubben berättade att hon alltid brukar lyssna på sina ljudböcker med uppspeedat ljud. Jag trodde först att hon skämtade. Hörde för mitt inre hur uppläsaren av boken lät som Smurfarna eller Piff och Puff på julafton. Så var det naturligtvis inte. Ljudets ”sound” förändrades inte, det var bara det att boken tog slut snabbare än om hon haft den normala uppläsningstakten.

Men det blir värre. Ett liknande fenomen som sprider sig handlar om att titta på tv-serier – i uppspeedat tempo! Allt för att konsumenten ska ”hinna med” fler avsnitt på kortare tid. Ett tidstypiskt fenomen i vår tid där effektivitet är guld och rastlösheten avskys. Att stirra tomt framför sig medan man exempelvis inväntar bussen känns för många som en orimlighet numera. Om man mot förmodan inte skulle ha glömt telefonen hemma vill säga.

Men vad är det egentligen vi vill ”hinna med”? Vad gör det med oss när vi hela tiden effektiviserar, ibland även vad gäller vår andlighet?

Härom morgonen när jag satte mig på tåget och plockade fram telefonen för att starta appen ”Pray as you go” blev jag frustrerad. Här ville jag be och så fungerade inte appen! Den tio minuter korta andakten som jag skulle lyssna på laddades inte upp. Mycket irriterande. Då fick jag en sådan där välbehövlig näsknäpp som ges mig ibland. Jag satt där med tysta lurar och tänkte att visst, vi må vara beroende av våra telefoner, av lättillgängliga appar och av effektiva sätt att konsumera ljud, text och bild på. Men det är sannerligen inte Gud. Han behöver inga uppdateringar för att fungera, han behöver inte ens våra ord. Även om han gärna lyssnar till dem.

”Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet.”

Inför den stundande fasteperioden vill jag påminna mig om detta. Att livet inte är tänkt att levas för att effektiviseras på bästa sätt eller för att vi ska hinna beta av så mycket som möjligt. Kanske kan det till och med ses som en skänk från ovan när en app slutar fungera och hörlurarna bjuder på oväntad tystnad.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS