J Lee Grady om vad bibeln skulle sagt om ilska på sociala medier Foto: Privat, Erik Nylander/TT Visa

Vad skulle Bibeln säga om påhoppen i sociala medier?

Må bra Livet med Gud

Stubinerna är kortare, nerverna spända och det är enkelt att sprida sin irritation i sociala medier. Men ska man det?

Stubinerna är kortare, nerverna spända och det är enkelt att sprida sin irritation i sociala medier. Men ska man det? Författaren J Lee Grady, före detta redaktör på den kristna tidningen Charisma Magazine ger här tre råd när ilskan och orättvisan blossar upp.

  1. Du behöver inte kommentera allt. En orsak till att nivån av ilska har höjts är att det finns så många olika plattformar att agera på. Vill du skälla på nyfikna grannar? Använd Facebook. Tycker du illa om ett företags ägare och vill starta en bojkott? Det är bara att twittra.
    Tänk i stället på Predikaren 5:2: ”Var inte för snar att tala, säg ingenting förhastat inför Gud – han är i himlen och du på jorden. Låt därför dina ord vara få.”
  2. Du behöver inte ta ställning i varje fråga. Kristna älskar att stå på ”rätt” sida. När Josua möter ängeln vid Jeriko frågar han honom: ”Hör du till oss eller till våra fiender?” och får svaret: ”Nej, jag är anförare för Herrens här.” (Josua 5:13). Det är inte säkert att Gud stöder en av sidorna när människor har olika uppfattning. Om du försöker pressa in Gud i mänsklig ideologi har du skapat en avgud.
  3. Du behöver inte ha ”rätt” hela tiden. Det är möjligt att befinna sig på rätt sida i en viss fråga och ändå ha helt fel på grund av attityden. Man kan ivrigt försvara sin riktiga position men ändå förlora Guds välsignelse eftersom man inte visar kärlek eller handlar vist. Författaren Watchman Nee såg hur de kristna i Kina inte längre fick del av välsignelsen när de hade blivit bittra och splittrade. Han skrev: ”Gud välsignar inte det som är fel men inte heller det som är rätt. När vi enas kommer välsignelsen.”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS