Anne och Niclas Collén, Västerås Foto: Privat Visa
Stefan och Lillemor Claar. Foto: Privat Visa

Hur mycket berättar ni om er partner för era vänner?

Släkt och vänner Parrelationen Kommunikation

"När vi vågar berätta att det ibland är jobbigt, så vågar fler berätta", säger Anne och Niclas Collén i Västerås.

Anne och Niclas Collén, Västerås

”För snart 30 år sen lovade vi att älska varandra i nöd och lust. De allra flesta dagar har varit bra, men det finns dagar då det har varit mer nöd än lust och det enda som hållit oss samman är löftet vi gav varandra. Genom åren har vi varit dåliga på att prata med våra vänner när det har varit tufft. Även om man insett att andra par också har problem, så har det på något sätt inte känts naturligt att prata om det. Vi är inte så vana att göra det i kyrkan. Nu när vi är lite äldre och har sett att löftena faktiskt håller, delar vi gärna med oss av våra erfarenheter.

När vi vågar berätta att det ibland är jobbigt, så vågar fler berätta. Helt plötsligt känner man att man inte är ensam. Nu ser vi fram emot nästa 30 år tillsammans.”

Anders och Marie Johansson, Göteborg

”Vi vill vara enkla och genomskinliga i vår relation och gärna finnas till för andra. Då är det självklart så att vi delar våra egna erfarenheter. Ibland har vi blivit uppmuntrade av unga par som sagt att vi varit ett föredöme. Vi kan prata om det mesta, men detaljer om sex tycker vi bör hållas inom äktenskapet. Genom att plocka upp en känslig fråga som legat i luften har vi fått uppmuntra par att våga vara tydliga med varandra kring hur man till exempel vill ha det i sin sexuella relation.

Senast pratade vi om relationer var med helt nya vänner. Vi pratade om om hur viktigt det är att skapa tillfällen på tumanhand för att ostört få vara intima. Vi pratade om hur vi bäst hjälper våra tonåringar med gränser och ramar i sina relationer. Vi delade uppfattningen att sex bara tillhör äktenskapet. Som föräldrar har vi en viktig roll att ha en öppen dialog med våra tonåringar.”

Stefan och Lillemor Claar, Norrköping

”Vi har konstaterat att det vanligaste är att vi inte pratar parvis utan att var och en resonerar individuellt med vänner.

Genom den gemensamma resa med toppar och dalar, som vi upplevt tillsammans och vågat bearbeta, finns en viss fond av erfarenheter som kan betyda något i dessa samtal.

Faktum är att det är nog dalarna, svårigheterna, som kommer till ytan i samtalen. Vi har kunnat dela detta och samtidigt insett att det också hjälper oss själva att ta lärdom av andras sätt att hantera eller inte hantera svårigheterna och kanske undvika vissa fällor. Vi tror att alla behöver dela den här typen av resonemang med andra.

Helt avgörande för att skapa ett sådant klimat, är att våga bjuda på sig själv. När man själv öppnar upp och inte döljer det mindre lyckade skapas närhet och samtalen blir konstruktiva.”

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS