Lyxen att välja mellan åtta nyanser av grått

Blogg Må bra

Vi renoverar vårt badrum just nu. Och med ”vi” menar jag förstås de proffs som vi lejt för jobbet. Skulle vi själva tagit oss an uppgiften hade det med stor sannolikhet utmynnat till att bli ett ”hål i golvet” där familjen kunde uträtta sina behov. Badrummet är från 1985, pryds av en ljusblå våtrumstapet och har tydliga hål efter tidigare hyllor, så det känns som rätt läge för en förändring. Det var åtminstone vad hantverkaren antydde när han i morse klev in och tog sig en snabb titt på vårt numera ekande badrum. Jag kände mig även nödgad att ursäkta den något fräna lukten som letade sig upp från vattenklosetten och som på sistone har varit svår att städa bort. ”Det kan bli så med gamla packningar”, svarade hantverkaren lojt och petade med skon på en gulnad rand runt toalettfoten. Skönt att jag kan få överlämna kunnandet och grovjobbet till förståsigpåarna.

Ändå faller, enligt min mening, den största utmaningen på oss, nämligen denna uppsjö av beslut som vi nu måste fatta. Framför oss ligger tusen val att ta ställning till. Ska vi ha laserskuret kakel eller kanske mosaik? Vattenburen golvvärme eller el? Spotlights i taket eller lysrör i spegeln? För att inte tala om fogen – viken färg ska den ha? Den sista frågan hade jag inte den blekaste aning om att jag någonsin skulle behöva ställas inför. Det var först när en nära bekant skulle göra om i badrummet och han under släktmiddagen langade fram en färgkarta på bordet, med åtta olika nyanser av ljusgrått. ”Vilken fog ska vi välja?” var den brännande frågan som nu skulle dras i långbänk.

Jag rös.

Men tack gode Gud att du ger oss perspektiv på saker ibland! Ofta sker det genom andra människor, som ofta inte har någon aning om att de får vara vårt ljus i mörkret och vår behövliga knäpp på näsan. Denna gång var det en kollega som hjälpte mig att komma ner på jorden igen genom att visa ett färskt reportage från en plats där de tvingas rensa sina toaletter för hand. Samhällets fattigaste livnär sig på att tömma latrinerna hos de något rikare. Ingen, inte ens de rikaste, ägde en riktig vattenklosett med spolknapp.

När jag och maken strax beger oss till närmsta badrumsbutik för att välja mellan olika storlekar på klinkerplattor är det detta jag ska bära med mig i hjärtat och som jag ska låta vinna över både beslutsångest och stresspåslag: Tacksamheten över att just jag har lyxen att kunna välja mellan olika nyanser av grå till kakelfogen i vårt nya badrum.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS