Stefan Claar, pastor i pingstkyrkan i Norrköping. Visa
Anna-Carin Abrahamsson, Pastor i Betlehemskyrkan Göteborg. Visa
Samuel Rönnbrink, pastor i Pingstkyrkan i Ärla. Visa

Vi frågar tre pastorer: Hur tar du hand om din kropp?

Må bra

Anna-Carin Abrahamsson, Stefan Claar och Samuel Rönnbrink svarar.

Anna-Carin Abrahamsson, Pastor i Betlehemskyrkan Göteborg

För mig handlar det här med att ”hålla sig i form” om att försöka skapa en helhet i livet för att må bra. Att få tillräckligt med rörelse, vila, sömn och näring för att fungera som människa. I perioder då jag haft mer tid och ork har jag gillat att testa nya träningsformer och utmana mig att springa lopp och sådant, men i andra tröttare perioder har jag bara haft ambitionen att få en nypa frisk luft om dagen. Jag tror att Gud har skapat oss för rörelse, därför mår vi inte bra till varken ande, kropp eller själ av att sitta stilla eller inne för mycket. Jag är övertygad om att rörelsen öppnar våra sinnen för Guds närvaro i våra liv

Stefan Claar, pastor i pingstkyrkan i Norrköping

För mig känns det viktigt att vara i rörelse. Jag har ju fått en kropp som jag har ansvar för att sköta och jag ser uppmaningar till det i Bibeln också. Jag har provat att ha gymkort, men får det inte att fungera med tider. Mitt sätt är i stället vardagsmotion. Vi bor på fjärde våningen och jag tar nästan aldrig hissen utan småspringer i trapporna. Ska jag till garaget är det sex våningar. Jag tar aldrig rulltrappan. I den står massor av folk med gymkort i fickan. Året runt tar jag nästan alltid cykeln till kyrkan där jag jobbar. Det är bra för kroppen, miljön och plånboken! Men det bästa jag vet är att paddla! Kajaken funkar alla årstider. Motion, stillhet, ro i tanken och en ren njutning av Guds skapelse.

Samuel Rönnbrink, pastor i Pingstkyrkan i Ärla

Just nu försöker jag träna tre till fem gånger i veckan. Jag tränar framför allt löpning men även styrka, innebandy och padel. För några år sedan tränade jag mer sporadiskt, men sedan bestämde jag mig för att komma i lite bättre form. Tränar gör jag för att jag mår bra av det och för att jag tycker det är roligt. Om jag inte tyckte att det var roligt så skulle nog träningen inte bli av. Vad jag tränar spelar mindre roll, att jag tränar eller rör på mig är det viktigaste. Just löpning är ett bra sätt att kombinera motion med att vara ute i Guds vackra natur, tycker jag. På samma sätt som vi är satta att förvalta skapelsen tror jag vi behöver förvalta och ta hand om våra kroppar.

Läs också Bibeln uppmanar oss att ta hand om kroppen

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS