Så blir ditt barn till en hjälte Visa

Min fru är bästa livförsäkringen

Parrelationen

Det är faktiskt en större hälsorisk att leva som ensam frånskild man än att få cancer.

Ensamhet och dåliga sociala relationer är en lika stor hälsorisk som rökning och en ännu större hälsorisk än fetma. Att leva i en parrelation och i synnerhet att vara gift har stora positiva effekter på livslängd, hälsa och välbefinnande. En av våra stora framtids­utmaningar är därför att skapa fler hållbara nära relationer. Det är inte en värdekonservativ KD-politiker eller en kärnfamiljskramare som påstår det. Det gör den av regeringen tillsatta Framtidskommissionen i en rapport.

Det är faktiskt en större hälsorisk att leva som ensam frånskild man än att få cancer. För några år sedan trodde jag att jag hade fått prostatacancer. Jag tog därför reda på hur stor risken är att man i så fall dör i förtid. Jag upptäckte då att män som lever i ett lyckligt äktenskap och har goda vänner lever­ mycket längre. Vilken tur att jag lever i ett lyckligt äktenskap och har en underbar fru. Hon är tydligen min bästa livförsäkring.

Jag insåg också att jag måste vara mån om mina vänner. Min fru är bättre på att ha kontakt med sina vänner och våra vänner. Jag ringer sällan upp någon bara för att prata. Det är min fru som stannar och pratar när vi möter dem på stan, medan jag ofta lite otåligt väntar på att vi ska gå vidare. Det är hon som kommer ihåg födelsedagar, skriver kort, skickar sms och bjuder hem våra vänner.

Många av oss umgås i dag mest på Facebook. Där lägger vi upp våra selfies som visar hur lyckade vi är. Något som inte fördjupar våra relationer utan snarare får andra att känna sig mindre lyckade. Självupptagenhet är också en orsak till att våra relationer inte alltid är så djupa. Vi har blivit dåliga på att lyssna. Själv är jag rätt bra på att lyssna när jag är på jobbet. Jag är ju psykolog. Men hemma är det sämre. Min fru frågar ofta om jag hörde vad hon sa. Sedan kommer den besvärliga följdfrågan: Vad sa jag?

Det är skillnad på att höra och att lyssna. Att lyssna kräver mer engagemang, inlevelse och empati. En skämtteckning visade en tandläkare som sa till sin patient att han måste dra ut en tand. När patienten undrade om det gjorde ont svarade tandläkaren ”Ibland får jag kramp i armen men oftast känns det inte alls”. Han hade hört men inte lyssnat.

Vi är bra på att hålla masken inte minst i kyrkan. Det sägs att den allra vanligaste lögnen är ”Tack det är bara bra”. För att fördjupa våra relationer måste vi våga öppna oss, visa oss sårbara och också dela det som är jobbigt. Det påverkar också vår livslängd. Ska vi få ett långt, rikt och meningsfullt liv räcker det inte att vi äter mindre fett och socker och tränar flera gånger i veckan. Vi måste också vårda våra relationer. Hållbara relationer är lika viktigt för vår överlevnad som en hållbar utveckling och en hållbar värld.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS