Foto: Anne Edgar Visa
Alf B Svensson, psykolog och Fixa kärlekens relationsexpert. Visa

Psykologen: Gift dig inte när du är förälskad

Singelliv Parrelationen

Det gäller inte bara att hitta den rätte.

”Spotta ut Citolapramen och dumpa snubben. Då kommer du att må bättre om bara några veckor.” De råden gav Hanna Hellquist, välkänd profil i radio och tv i en krönika i DN till alla tjejer som precis som hon haft flera olika kärleksrelationer som gått fel. Hon tänker på alla sina relationer, på alla bråk, alla bottenlösa hål hon trillat i, gång på gång, från sin första kille till sin sista. Hon uppmanar därför tjejer i hennes situation att inte skaffa en ny karl förrän de vet hur de ska handskas med karlar.

Men lösningen är inte att som kvinna vänta med att gå in i en ny kärleksrelation tills vi vet hur man ska handskas med karlar. Eller när vi vet allt om hur kvinnor fungerar och reagerar. Då får vi vänta. Antalet singlar kommer att öka dramatiskt.

Att få ett förhållande att fungera går inte bara att läsa sig till. I bästa fall lär vi oss det när vi lever tillsammans – inte som singel.

Lösningen på Hannas och andras problem är att försöka hålla huvudet kallt och använda vårt förnuft även när känslorna är heta och hormonerna sprutar.

Många av de problem människor möter beror på att de haft för bråttom. De har inte tänkt sig för. De träffar någon på en dejt, tycker att de klickar, attraheras av varandra. De har sex och flyttar ihop som sambo utan att känna varandra och veta vad de ger sig in på.

Man brukar säga att kärleken är blind, när det är förälskelsen som är blind. Dopaminet och endorfinet forsar genom blodet. Vi drabbas av hjärnsläpp, förnuftet kopplas bort, känslorna och lusten tar över. Därför brukar jag ge förälskade par rådet att inte gifta sig så länge de är förälskade. Berusningen och förälskelsen måste ha gått över. De måste ha nyktrat till, upptäckt varandras svagheter och brister och insett att de trots det älskar varandra och vill leva tillsammans.

Ett tips är att tänka på att äpplet inte faller långt från trädet. Historien upprepar sig ofta. Lär därför känna hans eller hennes familj. Hur fungerar de tillsammans? Hur visar de kärlek och omsorg? Hur hanterar de sina konflikter? Vilka värderingar har de? Lägg också märke till hur den du är förälskad i är i kontakten med sina föräldrar, sina syskon, sina vänner och arbetskamrater. Det säger en del om hur han eller hon kommer att vara mot dig när förälskelsen gått över. Man har frågat dem som lever i trassliga relationer om de inte tidigt såg några varningssignaler. Det hade många gjort men inte brytt sig.

Det gäller inte bara att hitta den rätte. Sedan ska vi försöka bli den rätte. Din och min största utmaning är inte att hitta någon att älska. Det är att lära oss att älska den vi hittat. Det har jag och min fru övat på i 50 år nu.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS