Alf B Svensson. Foto: Natanael Johansson Visa
Foto: Adriana Velasquez Visa

Psykologen: Jämställdhet ger er en lycklig relation

Parrelationen

Jämställdhet är alltså en av nycklarna till en lycklig relation.

Kärnfamiljen kommer inte att överleva i vårt moderna samhälle. Det har många vänsterpolitiker och radikala feminister trott, och kanske till och med drömt om. Men de har fel. Tittar man på statistiken kan man se att vi svenskar gifter oss mer och skiljer oss mindre. Dessutom har skilsmässorna i barnfamiljer minskat med 15 procent.

En av anledningarna till att par i dag håller ihop bättre är den svenska jämställdheten. Det visar en forskningsrapport som just publicerats från Studieförbundet Näringsliv & Samhälle Families in the 21st Century. I rapporten kan man se att risken för separation är minst bland de högutbildade. De som också är mest jämställda.

Jämställdhet är alltså en av nycklarna till en lycklig relation. Samtidigt är det bara att erkänna, det är inte alltid så enkelt.

I det gamla bondesamhället var rollerna givna. Nu är rollerna mer flexibla och förhandlingsbara. Som terapeut har jag förstått att detta kan ge upphov till konflikter. Inte bara om vem som ska göra vad i hemmet. Utan också om hur ofta och på vilket sätt saker ska göras. Ofta är det kvinnan som tycker att hon har tolkningsföreträde. Inte bara för hur ofta det till exempel bör städas, utan också kring hur noga det ska göras.

Hemma hos oss anser jag att man kan städa hela huset på en kvart. Min fru däremot­ menar att detta är omöjligt. Kanske måste jag ge henne rätt.

När jag föreläser om samlevnad brukar jag fråga hur många kvinnor som är nöjda med arbetsfördelningen. Bara en fjärdedel brukar svara ja. De flesta män brukar däremot vara nöjda. Än finns det alltså mer att göra, för den svenska jämställdheten. Däremot­ finns det ingen given mall för hur jämställdheten ska se ut.

Vi kan dela upp arbetet på olika sätt. Jag serverar nästan alltid min fru frukost på sängen. Det är också jag som rensar avloppet, och tapetserar medan hon ofta lagar middag och tar hand om tvätten. I vissa familjer hjälps man åt med att städa, laga mat, diska och tvätta. I andra familjer turas man om. Varje familj måste avgöra vad som fungerar bäst för dem.

Ökad jämställdhet gör inte bara att vi får fler hållbara och lyckliga äktenskap. Vi får också ett bättre sexliv. Att dela på arbetsbördan gör att båda har mer ork när kvällen kommer.

Men jämställdheten får inte drivas för långt. Att älska är att ibland göra mer än man är skyldig att göra. Men utan att samtidigt framhålla allt man har gjort. Något som jag och många andra män har en tendens att göra.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS