Alf B Svensson. Visa

Psykologen: Var tacksam även när allt går mot dig

Må bra Psykisk hälsa Livet med Gud Vardagsliv Parrelationen

Först när vi legat sömnlösa flera nätter är vi tacksamma för att vi äntligen kunnat sova några timmar.

Lyckliga människor har inte bättre ekonomi, snyggare fru, större hus eller en mer framgångsrik karriär än alla andra. Men de är tacksamma för det de har och det liv som blev deras. När andra tar allt för givet.

Bibeln uppmanar oss att alltid vara tacksamma. Vi kan inte vara tacksamma för allt som händer, men under allt som händer kan vi hitta något att vara tacksamma för. För en kort tid sedan dog en av våra vänner i den fruktade sjukdomen ALS. Trots att han blev allt sämre, varken kunde prata eller äta och visste att han snart skulle dö, var han tacksam för att han haft ett rikt liv och hade så fina barn och barnbarn.

Vi tar det mesta för givet. Först när vi legat sömnlösa flera nätter är vi tacksamma för att vi äntligen kunnat sova några timmar. Först när vi varit långtidsarbetslösa är vi tacksamma för att vi har ett jobb att gå till. Först när jag fick veta att jag inte hade prostatacancer, vilket jag hade misstänkt, är jag nu tacksam för att jag är frisk. Innan hade jag tagit det för givet. Livet är inte rättvist. Ofta jämför vi oss bara med dem som har det bättre än vi. Sällan med dem som har det sämre. Men om livet var rättvist skulle de flesta av oss ha det mycket sämre.

Att klaga eller att vara tacksam är ett val vi alla kan göra. Du väljer själv vad du ska fokusera på. Om det regnade tre dagar under semestern kan du antingen vara missnöjd för det eller vara tacksam för att det var uppehåll under fyra dagar. Jag har en fru som jag älskar och beundrar. Men tidigare var jag ofta irriterad för att jag alltid fick vänta på henne. Nu har jag tänkt om och tackar Gud för att jag har en fru att vänta på.

Vi kan träna upp vår kondition och styrka genom att ge oss ut och springa eller gå på gym. Vi kan också träna upp vår förmåga att vara tacksam. Det gör oss friskare och förlänger livet minst lika mycket som träning. Men också det kräver att vi tränar regelbundet. Vi kan till exempel. varje vecka skriva ner en ny sak vi är tacksamma för, ringa ett tacksamhetssamtal, skicka ett sms eller ett mail där vi tackar för vad den personen har betytt för oss.

Våra barn och barnbarn behöver lära sig att bli mer tacksamma. Ju fler saker de har desto mindre tacksamma blir de för varje ny sak. Köp inte så mycket presenter. Lär dem i stället att inse hur mycket de har att vara tacksamma för. De har det mycket bättre än de flesta av världens barn. Även om de inte har den dyraste mobilen.

Säkert har du också dåliga dagar då du har feber, då ungarna inte lyder, mannen är sur, frun bara tjatar och bilen inte startar. Då kan man väl inte vara tacksam? Jo faktiskt. När du har lagt dig kan du tacka Gud för att den dagen äntligen är över.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS