Hur ska jag sluta jämföra mig?

Blogg Släkt och vänner

I Facebooks begynnelse fanns en applikation som hette ”Compare people”. Minns ni? Den gick ut på att man skulle avgöra vem av två valda facebookvänner som till exempel var snyggast, roligast eller mest intelligent.

Då och då fick man uppdateringar om att man själv hade blivit framröstad till vinnare i en viss kategori. ”Grattis Malina, dina vänner tycker att du är trevligast”.

Och jag måste erkänna. Den där komparativa ändelsen -ast hade en särskild inverkan på mig. Att ha blivit vald i konkurrens med någon annan gjorde att berömmet vägde tyngre (även om det kom från en löjlig Facebook-app).

Till en början tyckte jag att den där appen var ”en kul grej” men ju mer jag satt och klickade, värderade, bedömde och jämförde insåg jag att jag höll på att odla ett synsätt som jag egentligen inte alls ville ge mer näring.

För om det är något jag INTE behöver förstärka hos mig själv så är det min tendens att jämföra både mig själv och andra.

Ju mer jag är på sociala medier, desto svårare har jag att inte jämföra mig. Det är nämligen väldigt enkelt att jämföra en inre bild av sig själv med någon annans yttre, väl valda Instagrambild.

Dessutom kan vi hitta någon exceptionell människa att jämföra oss med på livets alla områden. Vi plockar den bästa inom träning, utseende, karriär, resor, familj för att sedan konstatera att vi aldrig kan nå upp till deras nivå.

Hur kommer vi bort från detta?

Jag har tre knep:

  • Bestäm dig för vilka konton du vill följa på sociala medier. Välj dem som är uppbyggliga, som gör dig mer tacksam för ditt eget liv. Scrolla inte runt på konton som du inte följer.
  • Öva dig i att inte tala i jämförande termer när du ger beröm, vad det än gäller. I stället för att säga ”Den här konserten var mycket bättre än den förra året” kan du öva på att bara säga ”Vad bra den här konserten var”.
  • Acceptera dina egna styrkor och begränsningar (Obs, vet att detta är lättare sagt än gjort). Att ständigt öva sig i tacksamhet och acceptans kan göra underverk. Se på det du har och inse att du varken har kapacitet, tid eller ork att briljera på livets alla områden.

Och så ett sista tips till: Om Facebook-appen ”Compare people” någon gång dyker upp igen – använd den inte.

Läs mer: ”Jag jämför mig med andra och känner mig misslyckad”

 

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS