Foto: Raw Pixel Visa

Tio tips för ökat välbefinnande

Blogg Må bra

Vår bloggare Malina Abrahamsson delar sina bästa råd.

Inför att jag skulle leda en tonårsgrupp i kyrkan på tema välbefinnande frågade jag om må bra-tips på min Facebook. Responsen var överväldigande.

Kanske är det inte så konstigt. En av de saker som förenar oss människor är viljan att må bra, att till och med vara lyckliga.

Några av tipsen jag fick var ovanliga. Som att tala i tungor tio minuter varje dag. Andra var mer väntade. Som att äta, sova och träna ordentligt.

Tips överlag kan lätt bli klämkäcka och dåligt förankrade i verkligheten tycker jag. Men här är 10 tips jag gillade.

  • Sluta försöka må bra och inse i stället att livet består av både glada och ledsna dagar. I det är det viktigt att komma ihåg att ingenting varar för evigt.
  • Identifiera de små positiva sakerna i vardagen och ge dig själv tid att njuta av dem.
  • Var snäll mot dig själv. Visa dig själv förståelse, förlåtelse, acceptans, värme och omsorg.
  • Vårda relationer. Med familj och vänner. Ge det tid. Umgås utan plan.
  • Sluta jämföra dig med andra. Avfölj konton i sociala medier som får dig att känna dig otillräcklig.
  • Skriv ner vad du tycker om och är viktigt för dig i livet inom olika områden. Skriv ner konkreta steg och aktiviteter som kan ta dig i den riktningen. ”Att må bättre” är inte ett steg, men ”fika med en kompis” är ett steg som är möjligt att utföra.
  • Undvik modemagasin och kroppskonton på sociala medier. Det föder bara kroppsförakt och stress över att inte vara snygg eller cool nog. Fokusera på vad du kan göra med din kropp, inte hur den ser ut. Se dig som ett subjekt som formar världen omkring dig och inte ett objekt som formas av världen.
  • Gör något för andra. Genom att engagera dig för någon annan släpper du fokuset på dig själv. Det kan vara en befrielse. Att hjälpa är dessutom meningsfullt och får oss att må bra.
  • Om du lider under prestationsångest, lär dig säga Lappri (struntsak)! Om du istället struntar i allt, hitta åtminstone något som engagerar dig.
  • Sök hjälp. Från vänner, familj eller kyrka. Sök professionell hjälp om det inte går över. Och skäms aldrig för att söka hjälp. Om du tror på Gud – sök hjälp genom att be och underskatta inte att Gud oftast hjälper genom andra människor.

Jag ska själv försöka ta till mig av några av dessa tips. Det som annars brukar hjälpa mitt välbefinnande är att komma ihåg en strof från bandet Gungor. De sjunger ”I am mountain, I am dust. I am ocean, I am mist”.

Att tänka att jag är unik och värdefull och kapabel att göra storverk men samtidigt tänka att jag bara är en lort i universum med stora begränsningar, är oerhört hjälpsamt. Om inte annat ger det mig rimliga förväntningar på det här jordelivet. Och det om något är bra för välbefinnandet.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS