Tre steg till förlåtelse Visa
Tre steg till förlåtelse Visa
Barbro Holm Ivarsson, leg psykolog och författare. Visa

Tre steg till förlåtelse

Må bra Psykisk hälsa Livet med Gud Relationsproblem

Den kristna psykologen Barbro Holm Ivarsson driver en förlåtelsemottagning och har skrivit boken "Förlåt och blir fri". Hon har utvecklat en särskild metod för att hjälpa sina klienter att förlåta. Hon menar att vår förlåtelse av andra sker stegvis.

1.

Blunda och föreställ dig att du har per sonen du behöver förlåta framför dig. Säg högt, eller uttala inom dig själv: ”Jag väljer att inte längre bestraffa mig själv för vad du X har gjort genom att älta det som har hänt. I stället för det som hände skulle jag ha föredragit att du hade sagt/gjort Men du gjorde inte det jag skulle ha föredragit, så jag släpper den här händelsen. Jag väljer att bli fri. Jag väljer att må bra trots det som har hänt”. I detta steg bekräftar du att den andre har ansvar för det han eller hon har gjort men du har ansvar för dina tankar och känslor

2.

Be Gud om hjälp att släppa och förlåta det som har hänt, samt att komma på om det är något du även har behov av att göra. Exempel kan vara att gå och tala med personen och säga ifrån, sätta gränser, söka dig bort från ett sammanhang eller söka hjälp från någon utomstående. I det här steget kan man också ta fram minnen av sig själv tillsammans med den man förlåter, som fotografier i ett fotoalbum och låta dem läkas med Guds kraft. Sedan föreställer man sig att bilderna återvänder in i fotoalbumet och in i ditt minne. Försök att med Guds hjälp se något gott i personen.

3.

Säg högt, eller uttala inom dig själv: ”Jag förlåter dig, för nu går jag vidare. Du behöver inte förändra dig för att jag ska vara lugn, kraftfull och känna glädje.” Sedan är det dags att i ditt sinne skapa en ny framtidsvision, fri från det förgångna. Vad är viktigt för dig nu? Hur vill du leva? Vilka ska dina nya mål vara? Förlåtelseprocessen är som en slags reningsprocess. När du har gått igenom den kan du berätta en ny historia om dig själv. En historia där du i stället för att vara ett offer ser dig själv som en person som har ställts inför stora utmaningar och gått vidare med Guds hjälp.

Källa: Boken ”Förlåt och blir fri”, skriven av den kristna psykologen Barbro Holm Ivarsson

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS