Laila Dahl är terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert. Foto: Privat Visa
Så lär ni er att be tillsammans. Foto: Unsplash Visa

Så lär ni er att be ihop

Livet med Gud Tro i relationen

“Vi ber aldrig tillsammans”. Gemensam bön är en kraftkälla för makar som delar tron, menar parterapeut Laila Dahl.

En tretvinnad tråd brister inte så lätt, står det i Predikaren i Bibeln. Gud och två personer som älskar varandra borde alltså utgöra ett riktigt järngäng. För många kristna är det viktigt att hitta en partner som tror på Gud, men sedan kan det ändå vara svårt att dela det man har i tron. Många tappar till exempel bort möjligheten att be tillsammans.

– Det är inte så konstigt att det blir så i livspusslet där man försöker få ihop allting. Då hinner man inte ens reflektera över sitt eget andaktsliv – än mindre över att man inte ber ihop. Det är som att man har en kraftkälla som man glömmer att ösa ur, säger parterapeuten Laila Dahl.

Ett förhållande kan fungera även för dem som inte delar tro. Men om man faktiskt har tron som en gemensam bas, ska man inte underskatta funktionen av små gemensamma mikroandakter som stärker samhörigheten.

–  Och viktigast av allt, vi utgår ju från att tron och bönen fungerar. Det handlar om en personlig relation med Gud. Och i en relation behöver man kommunicera, menar hon.

Att be tillsammans som par har flera goda effekter för relationen. Dels innebär det att man delar ett gemensamt behov av något större. Dels blir bönen ett tillfälle då man indirekt uppdaterar sig på varandra och berättar för sin partner vad man kämpar med och vad man tycker är jobbigt.

Vissa par har svårt att få det att kännas naturligt att be tillsammans. Enligt Laila Dahl måste man då börja med att fråga sig om man själv hittat sitt eget sätt att be, som känns bra. Kanske bär man på missuppfattningar om att bön måste gå till på ett visst sätt. En del människor har svårt för att kasta sig ut och vara ärliga med Gud.

– Jag tror att man kan öva upp förmågan att prata med Gud precis som man pratar med en nära vän i mobilen.  Börja med att låta bönen bli bara ett ”Gud, det här är jättejobbigt”. Jag vet inte ens vad jag ska be om, men hjälp mig. Lita på att Gud möter dig där du är och att han hör även det du säger mellan raderna, menar Laila.

Läs också: Han vill inte följa med till kyrkan längre

 

Om man först hittar det egna bönelivet kan det vara lättare att sedan hitta ett bra sätt att be med sin partner.

– Men man ska aldrig se bön som ett krav. Det är bättre att försöka närma sig det här med nyfikenhet.

För de par som inte hittat rätt vad gäller bönen, tror Laila Dahl att det kan vara en hjälp att tänka nytt. Bön kan se ut på olika sätt och olika par kan ha olika sätt:

– Ett sätt att be tillsammans, skulle kunna vara att man lyssnar på musik med sin partner. Välj något ordlöst och instrumentalt och sitt bara tysta under tiden. När musiken är slut ber man ett par meningar var utifrån vad man kommit att tänka på medan man lyssnat. Om man inte tänkt på något särskilt kan man alltid tacka för något istället.

För andra par kan en gemensam aftonbön tillsammans med barnen vara en bra början. Eller att man ber någon annan skriven bön tillsammans. Som ”Fader vår” eller ”Sinnesrobönen”. Ytterligare ett sätt för två personer att börja be ihop kan vara att komma överens om att be varannan mening.

Den ene börjar med till exempel ”Tack för i dag”. Sedan fortsätter den andre, med något som den vill tacka eller be för.

– På så sätt rör sig bönen liksom framåt och blir lite som ett samtal där man kan knyta till den tråd den andra tagit upp. Ingen av er behöver fundera över att formulera långa meningar. Det kan göra att det med tiden känns mer naturligt och enkelt, säger Laila Dahl.

ANNONS