Vill du och din partner få in en rutin av bön i vardagen? Fixa kärlekens Hanna Möllås tispar om hur ni kommer igång: Börja enkelt, våga sitta tysta och köp en andaktsbok! Visa
Hanna Möllås. Foto: Natanael Johansson Visa

"Att be med sin partner gör relationen starkare"

Tro i relationen

Att be tillsammans kan föra dig och din partner samman på ett oväntat sätt. Psykoterapeut och sexolog Hanna Möllås ger i dag tips och råd om hur och varför ni ska kicka i gång ert gemensamma böneliv.

– Gode gud, gör oss till bra medmänniskor i dag.

Ungefär så brukar det låta runt köksbordet hemma hos par­terapeut och sexolog Hanna Möllås och hennes make en vanlig morgon klockan sju. Hanna Möllås jobbar till vardags med att samtala med par som har problem i sin relation. I sina möten med andra har hon sett och förstått vilken skillnad en gemensam liten andakt kan göra i en relation, och för drygt ett år sedan bestämde sig Hanna Möllås och maken för att satsa lite extra på sin egen gemensamma bön i vardagen.

– Vi har alltid bett tillsammans, men tidigare har vi inte haft någon fixerad rutin. Nu gjorde vi en deal med varandra att börja varje dag med att be tillsammans.

I stället för att låta radion eller tv:n stå på under morgon­timman, stänger de nu ned allt och sätter­ sig vid köksbordet med var sin kaffe.

– Vi frågar varandra vad man vill be för, och så ber vi. Det blir inte bara en stund med Gud, utan också en bra avstämning på vad som rör sig i den andres huvud.

Bönen om att vara en bra medmänniska var något som paret Möllås började med. Sedan har de fortsatt, och bönen har blivit en del av parets rutin.

– Det är så märkligt, men den följer mig ofta under dagen. När jag blir frustrerad över andra i trafiken, eller stör mig på något annat kan de där orden poppa upp och hindrar mig från att ta ut onödiga irritationer. Jag vill ju vara en god medmänniska.

När man under morgonen delar sina förhoppningar och sin oro inför dagen med varandra, blir det sedan naturligt att komma tillbaka till varandra på kvällen för att stämma av hur det har gått. Den lilla stunden tillsammans på morgonen, skapar alltså en vana av kontinuerlig avstämning och närhet, menar Hanna Möllås.

I sin professionella roll som sexolog har hon också studerat vad som för människor närmre varandra, och vilken typ av närhet en relation behöver. Hon menar att möjligheten att dela andliga upplevelser med sin partner inte bör underskattas.

– När man gör andliga upplevelser utsöndras faktiskt samma typ av ämnen i kroppen som utsöndras vid sexuell närhet. Det är ämnen som gör att vi sänker vårt inre försvar och stärker vår förmåga att knyta an. Så att be tillsammans är alltså en fantastisk möjlighet för oss att komma närmre vår partner!

Ändå möter Hanna Möllås många kristna par som tycker att detta med gemensam bön är svårt att få till.

– Det finns par där båda varit troende i hela sina liv, man kanske har blivit ett par i kyrkan och har ett gemensamt engagemang i församlingen. Ändå har man svårt för att prata om andliga frågor med sin partner, och ännu svårare är det att be.

Andra par som hon möter berättar att de hade den andliga gemenskapen i början av relationen, men nu har livet med stress, press och praktiskt problem tagit över och man har tappat förmågan att mötas på ett djupare plan. Men det går att komma i gång igen, menar Hanna Möllås. Hennes råd är att börja med att skapa en ny rutin och att göra det så enkelt man kan.

– Ett bra sätt är att köpa en andakts­bok som man gillar. Avsätt en liten stund någon gång på morgonen eller kvällen när ni läser högt ur boken för varandra. Om det känns svårt att be tillsammans kan ni börja med att sitta tysta och reflektera över det ni läst. Det är en bra början!

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS