Kärleken är blind, sägs det. Men det finns situationer och omständigheter där man faktiskt måste hålla huvudet kallt. Det menar Fixa kärlekens sexolog och parterapeut Hanna Möllås.
– Jag har alldeles för ofta mött par som i sin nyförälskelse nästan glömmer att de har barn.Hanna Möllås är noga med att poängtera att man visst får bli förälskad, även om det finns barn med i bilden.
– Jag menar bara att man måste planera lite. Ditt främsta ansvar som förälder är att se till att ditt barn mår bra.
Ett sätt att planera sin relation är att bestämma att man ses själva, som par, under en ganska lång tid, innan man involverar barnen. På så sätt kan man hinna bli lite mer säker på varandra, och på att man är redo för en ny relation. Det finns alltid en risk att man som nyseparerad kastar sig in i ett nytt förhållande för att man känner sig ensam, eller för att man vill övervinna sin känsla av att ha blivit ratad av sin före detta.
Ett förhållande byggt på sådana grunder har inte så goda chanser att överleva, och då är det dumt att barnet har hunnit fästa sig vid den nya partnern.
– Separationer är alltid uppslitande för barn och om det går att skydda dem från onödiga sådana är det bra, säger Hanna Möllås.
Många som möts och har barn från varsitt håll tidigare, ser också genast möjligheten att skapa en ny familjeidyll. Då behöver man vara medveten om att det inte alltid är okomplicerat att slå ihop två familjer.
– I början kan det vara lite som att blanda ihop två pussel. Varje familj har sitt eget system. Det kan handla om stora saker, som värderingar där man tänker olika, men också små saker som hur man gör på julen. Fikar man före eller efter Kalle?
Dessutom är det alltid många känslor och relationer som kan röras upp och som kan krocka när en förälskelse uppstår, mellan personer som har barn sedan tidigare. Det kan till exempel finnas en tidigare partner som redan är sårad. Om barnen då kommer hem och berättar hur rolig och vacker den nya personen är kan det bli ännu tuffare. Ett sätt att underlätta för den gamla partnern i det här läget, kan vara att låta din före detta träffa din nya partner, innan din nya partner får träffa barnen.
– Det kan faktiskt vara lättare så än att man får veta om den nya partnern, genom barnen.
Samtidigt, menar Hanna Möllås, ska vi komma ihåg att det finns det massor av goda exempel på att det kan fungera med nya familjekonstellationer. Par möts och blir lyckliga tillsammans, både med varandra och barnen. Den gemensamma nämnaren i dessa familjer är att de vuxna tagit ansvar för sina känslor, menar Hanna Möllås. Att man bearbetat det som hänt och att man vågat mötas, prata och lyckats komma överens.
– Det finns så många risker att såra varandra i de här situationerna, så att lyckas kräver stor mogenhet. Man måste klara av att se förbi alla brottningskamper och reda ut allt som vuxna. Om relationerna mellan alla vuxna är utredda kan förälderns nya partner bli något positivt för barnen.