Foto: Tom Pumford/Unsplash Visa

Vilket är ditt kärleksspråk? Gör vårt test!

Släkt och vänner Singelliv Parrelationen Kommunikation

Enligt teorin om kärleksspråken (boken “Upptäck kärlekens fem språk”) finns det flera kärleksspråk: Tid, Ord, Gåvor, Tjänster och Beröring, men vi talar alltid bara ett starkast. Pratar du och din partner rätt språk för att förmedla att ni älskar varandra? Gör vårt test!

Det är vanligt att par talar helt olika kärleksspråk. Den ena kanske är mer fysisk och gillar att både visa och ta emot kärlek genom beröring som kramar och en hand på axeln, medan den andra visar kärlek för andra, och vill bli visad kärlek genom att man hjälper dem med praktiska saker som att åka och handla, laga deras bil eller erbjuda sig att natta barnen.

Att inte ha en aning om vad den andra talar för kärleksspråk och fortsätta visa kärlek på det sätt man själv alltid gjort naturligt kan skapa stor frustration i ett förhållande, eftersom detta gör att partnern inte alls upplever sig älskad.

Att däremot ta reda på vad både du och din partner talar för kärleksspråk kan lösa upp konflikter, och göra att ni båda lär er visa kärlek på just det sätt den andra kan ta emot naturligt. Ni kommer troligen uppleva en stor positiv förändring i ert förhållande om ni börjar lära er tala den andres kärleksspråk flytande – det kan innebära att du behöver börja köpa med sig den andres favoritgodis, sitta ner och prata oavbrutet helt ensamma, lägga handen om den andras axlar i soffan, erbjuda sig att dammsuga fast det inte är din tur, eller att lämna kärleksfulla lappar i köket – även om det inte känns naturligt alls.

Det kan vara svårt att förstå hur vissa saker kan få din partner att känna sig älskad, när det är en handling eller gåva man själv inte uppskattar alls – men det viktigaste är att du anstränger dig – och gör det ändå för sin partners skull.

Man kan få en bra hint om vilket kärleksspråk ens partner talar bara genom att iaktta hur han eller hon oftast visar sin uppskattning och kärlek till andra. Skriver hon fantastiska brev, sms eller lämnar kärleksfulla lappar i ert hem? Kanske talar hon ordets kärleksspråk.

Köper han alltid med sig en bukett blommor hem från jobbet, och planerar noggrant vad du ska få för present på din födelsedag, er förlovningsdag eller namnsdag? Kanske talar han gåvornas kärleksspråk.

Men för att bli mer säker bör du göra vårt test nedan.
Uppmuntra även din partner att göra detsamma.

Nedan följer ett antal påståenden där du får välja ett av två varje gång. Välj det påstående av de två som du känner igen dig mest i, utifrån hur du skulle önska att det var. Vid påståendet finns en bokstav, skriv ner hur många du får av varje. Den bokstav du får flest av är en fingervisning som avgör vilket kärleksspråk som är ditt starkaste, som du troligen både använder för att visa kärlek, och som du helst tar emot kärlek på.

 

Vilket av följande stämmer bäst in på dig?

A Små kärleksbrev från min man/fru får mig att må bra.

E Jag älskar att bli kramad av min partner.

 

B Jag tycker om att vara ensam med min partner.

D Jag känner mig älskad när min man/fru hjälper mig med hushållsarbete.

 

C Att få gåvor av min man/fru gör mig glad.

B Jag tycker om att göra långresor med min partner.

 

D Jag känner mig älskad när min partner tvättar mina kläder.

E Jag tycker bäst om när min man/fru rör vid mig.

 

B Jag känner mig älskad när min partner lägger armen om mig.

C Jag vet att min partner älskar mig, för hon överraskar mig med gåvor.

 

B Jag tycker om att resa nästan vart som helst med min partner.

E Jag tycker om att hålla min partner i handen.

 

C Jag sätter värde på de gåvor som min partner ger mig.

A Jag älskar att höra att han/hon älskar mig.

 

E Jag vill att min man/fru ska sitta tätt intill mig.

A Min partner säger att jag ser bra ut, och det tycker jag om.

 

E Jag tröttnar aldrig på min mans/frus kyssar.

B Jag älskar när min partner visar intresse för saker jag tycker om att göra.

 

C Jag ser fram emot vad min partner ska ge mig i jul.

A Jag gillar att höra min partner säga att jag är viktig för honom/henne.

 

D Det betyder mycket när min partner hjälper mig trots att han/hon har annat att göra.

A Jag mår bra när min man/fru säger att han/hon uppskattar mig.

 

C Min man/fru visar mig att jag är älskad när han/hon ger mig gåvor.

D Min partner visa kärlek genom att hjälpa mig utan att jag frågar.

 

Räkna ihop ditt resultat.

 

Analysera testet:
Vilket kärleksspråk talar du?

 

Flest A: Bekräftande ord

Du hör till dem som strör komplimanger omkring dig, som uppmuntrar och påpekar när vänner är snygga, ser om någon klippt sig, alltid berömmer när någon är trevlig eller när någon gör något bra. Det går av bara farten. Det är också det språk du själv behöver höra för att må bra och för att inte köra slut i kärlekstanken.

Om du tror att din partners kärleksspråk är bekräftande ord och vill lära dig tala det flytande så finns det flera saker du ska börja göra. Läs allt om att tala kärleksspråket ord här.

 


Flest B: 
Tid 

För dig är det viktigt med kvalitetstid, att umgås, ta en promenad ihop eller sitta ner och prata. Att lyssna på andra och ge dem din fulla uppmärksamhet är ditt sätt att visa att de är viktiga för dig. Om du upplever att du inte blir lyssnad på, så spelar det inte så stor roll hur många presenter du får. Du vill ha tid med den du älskar.

Om du tror att din partner har tid som kärleksspråk och du vill lära sig tala det flytande så finns det flera saker du ska börja göra! Läs allt om att tala kärleksspråket tid här.

 

Flest C – Gåvor

Att få presenter av dig är en upplevelse. Du lägger ner din själ för att hitta den perfekta gåvan och kan spontant komma hem med blommor, eller en specialtidning och favoritgodiset om din partner är sjuk.

Om du tror att din partner har gåvor som kärleksspråk gör du klokt i att börja vara mycket lyhörd. Läs allt om att tala kärleksspråket gåvor här.

 

Flest D: Tjänster

För dig är det självklart att springa ärenden när din partner inte hinner, eller att laga maten om den andre är sen. Och du lyssnar alltid in vad andra behöver hjälp med. Men om du alltid får göra allting själv och inte får något tillbaka kommer du till slut att känna dig som en betjänt.

Om du tror att din partners språk är tjänster så är det hög tid att börja lyssna in vilka sysslor det pratas om där hemma. Läs allt om att tala kärleksspråket tjänster här.

 

Flest E: Fysisk beröring

Du är en person som ofta och gärna kramar och berör dem du har nära. Du har en hand på den andres ben när ni sitter i bilen eller i soffan, och du nästan spinner när någon ger dig massage. Att bli berörd får dig att känna dig levande, och du ville helst inte somna utan att först kyssa din partner.

Om du tror att din partner har kärleksspråket beröring så behöver du börja ta initiativet! Läs allt om att tala kärleksspråket beröring här.

 

Lycka till!

Kärlekens fem språk

”Upptäck kärlekens olika språk” (Sjöbergs förlag) är skriven utifrån en amerikansk syn på äktenskapet.

Men de generella dragen är universella och går lika bra att applicera på en vänskapsrelation eller till dina barn.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS