//tv.dagen.se/josef-barkenbom-avslojar-sina-basta

Pastorn Josef Barkenbom: Dejtade i Tro, hopp och kärlek för att få tala om Jesus

Vardagsliv

– Jag ställde egentligen upp för att få prata om Jesus­ i tv. Det avslöjar Josef Barkenbom, pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge, och en av huvudpersonerna i realityserien ”Tro, hopp och kärlek”.

Succéserie kan man kunna säga. På SVT är man mer än nöjd, även tittarmässigt. En bit över 850 000 tittare på varje avsnitt är betydligt mer än serien ”Under samma tak”, där olika generationer möttes.

I tisdags fick tittarna i det fjärde avsnittet av höstomgången möta de tre svenskkyrkliga prästerna och Josef Barkenbom, som i Tro, hopp och kärlek dejtar var sin grupp eventuellt blivande makar. För Josefs del återstår nu två av de ursprungliga fem kvinnorna.

Positiva reaktioner

I ett särskilt program i våras introducerades programidén. Då presenterades de fyra, och intresserade kvinnor och män fick anmäla sig för att söka en framtid lycka med dem.

– När det programmet hade sänts var det många som undrade vad det skulle bli för något, berättar Josef Barkenbom.

Men han möttes ändå av mest positiva reaktioner. Och nu när serien är igång har det bara varit positiva kommentarer, säger han.

– Till och med hörde en person av sig som, på grund av reportaget från vår kyrka i förra avsnittet, hittat tillbaka till sin pingstkyrka. ”Det blev en dejt med Gud för mig, jag fick en längtan tillbaka till kyrkan”, berättade personen.

Tyckte det var seriöst

Josef Barkenbom tror att han fått bryta vissa föreställningar om kyrkan, särskilt frikyrkan, bland icke kyrkvana.

Har uppmärksamheten förändrat dig?

– Nej, jag hoppas inte det. Livet rullar på som vanligt, den enda skillnaden är att folk känner igen mig på stan.

Har det förändrat något för ditt jobb som pastor?

– Det har kommit folk till kyrkan på grund av programmet. Annars gör jag det som jag gjorde innan.

På söndag har ni temat tro, hopp och kärlek i gudstjänsten i Södertörnkyrkan där du är pastor. Ingen slump gissar jag?

– Nej, vi valde det för att jag var med i programmet. Vi har haft en serie i september som vi kallat ”Tro, hopp och mycket kärlek”. Där tar vi upp vad Bibeln säger om relationer, om sex, med mera.

Hade du några tveksamheter innan du ställde upp?

– Ja, jag hade många samtal innan jag svarade ja. Men när de beskrev upplägget i detalj och förklarade att de också ville följa vår vardag tyckte jag det var seriöst. Visst, det ska han dla om dejting, men också om hur en pastor jobbar.

Och du ångrar inte att du ställde upp?

– Nej. Alla program som visats hittills tycker jag har varit bra, de har visat en ganska riktig bild av mitt liv.

Vanliga människor

På sin blogg berättar Josef Barkenbom att han för flera år sedan, delvis på allvar delvis på skämt, skrev en lista på saker han ville göra under livet. En punkt var att sitta i morgonsoffan i tv och prata om Jesus. Det infriades när han och övriga tre deltagare presenterade programstarten.

–  Det blev kanske inte så mycket Jesus, fokus var ju på relationer. Men jag fick ju sitta där på grund av min tro på Jesus.

Josef Barkenbom säger att han velat ta chansen att visa att frikyrkan består av vanliga människor, men med en tro på en övernaturlig Gud.

– I programmet blir det mycket dejting, men om jag ska vara ärlig var det inte huvudorsaken till att jag ställde upp. Jag vill prata om relationer och sex och hur man kan leva sitt liv med Gud.

Fakta:

”Tro, hopp och kärlek”

De fyra som dejtar i 2015 års Tro, hopp och kärlek är:

Josef Barkenbom, 32 år, pastor i Södertörnkyrkan Huddinge. Bott tre år i Los Angeles. I USA arrangerade han skateboard- och skidläger samt gudstjänster för unga.

Kristin Molander, 46, präst och ”kyrkans diplomat”, som hon beskrivs på Svenska kyrkans hemsida. Arbetar på ekumenikenheten på kyrkokansliet i Uppsala och sköter därmed en del internationella kontakter. Har tre barn.

David Castor, 44, präst i Hässleholms kyrka och i EFS missionshus i Röke. Berättar i en inter-vju för Kvällspost- en att det lockade honom att programmet även skulle handla om tron, kyrkan och prästens roll.

Åsa Meurling, 52, präst i Stockholms skärgård (Djurö, Möja och Nämdö). Har haft andra jobb innan hon blev prästvigd 2006. Uppvuxen i Småland och har två vuxna döttrar.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS