Sju tips: Så kan den här hösten bli din bästa

Må bra Vardagsliv

Sitter du fast i negativa tankar eller livsmönster som gör att du känner stress och oro trots att du haft semester? Fixa kärlekens terapeut Hanna Möllås ger i dag sina bästa råd för att vi ska bryta med det dåliga och lära oss att omfamna och älska det liv som är vårt.

Hur har din höst börjat? Förhoppningsvis känner du förväntan inför det som ska komma. Men många människor bär också på känslor och tankar som står i vägen för att den sanna glädjen och energin ska infinna sig i livet. Hanna Möllås, sexolog och terapeut möter ständigt människor för samtal och hon konstaterar att de allra flesta av oss har perioder i livet då vi mår dåligt. Det behöver inte handla om det vi kallar psykisk ohälsa, många gånger är våra upp och nedgångar helt enkelt en del av den inre resa vi alla gör som människor.

Men det är viktigt att inte fastna för länge i de negativa faserna. Hanna Möllås senaste bok ”Hela mig” handlar om att omfamna det liv man har samtidigt som man får upp ögonen för alla de möjligheter som livet erbjuder. Hon kallar det för att ”adoptera sig själv”. Varje människa kämpar sin egen kamp, men här kommer sju råd som alla människor kan ha nytta av. Kanske är avståndet till ett liv i större frihet och glädje närmre än du tror.

1. Ta tag i ditt bagage

Springer du runt och bär på en massa saker som du egentligen skulle kunna lägga ifrån dig? Att erfara tunga och svåra saker i barndomen eller senare i livet påverkar oss på olika sätt. Vissa människor går igenom tuffa saker utan att de mår särskilt dåligt sen. Andra mår riktigt dåligt över sådant som andra inte trodde var så farligt. Ett tecken på att du kan behöva hjälp att bearbeta något du varit med om är att du aldrig känner dig riktigt glad eller att du får svår ångest så fort du tänker på det smärtsamma. Att tala med en terapeut eller någon som befinner sig helt utanför din situation kan göra stor skillnad. När man delar en smärtsam händelse med en annan människa blir det lättare att bära. Kom ihåg att den svåra erfarenheten kan bli en styrka, efter att du bearbetat den.

2. Omfamna dina livsval

Många människor fastnar någon gång i livet i grubblerier som rör deras egna livsval. Frågor som ”varför valde jag som jag gjorde?” eller ”varför tog jag inte chansen?” kommer ikapp och kan gälla både karriär, relationer och fritidsintressen. Den västerländska människans möjlighet att välja sin väg genom livet är fantastisk, men skapar ofta ångest inför valet eftersom man är så rädd för att välja fel. När valet väl är gjort kan man känna ånger även om det inte blev helt tokigt, för kanske, kanske kunde ett annat val ha lett till ett liv som varit ännu bättre. Men det perfekta livet är ett liv som inte finns. Att omfamna våra livsval handlar om att acceptera att vi bara är människor som ibland väljer rätt och ibland fel. Om vi vågar tro att livet inte måste bli perfekt blir det också lättare att våga göra aktiva val och sedan leva med, och faktiskt glädja oss över, det liv som blev i spåren av våra val.

3. Omfamna dina möjligheter

Som terapeut har jag mött barn som haft dåliga föräldrar, vuxna som varit med om övergrepp och människor i alla åldrar som varit svårt deprimerade. Ofta återkommer jag till en slutsats: Människan har en fantastisk förmåga att komma tillbaka. Eller som en ung kvinna som haft en hemsk uppväxt sa: ”Berätta för alla att varje människa får många chanser”. Att omfamna sina möjligheter är att våga tro på en väg framåt. Men det kan också vara att man tillåter sig att tänka utanför boxen för hur ett liv måste se ut. I kyrkans värld har vi ganska homogena mönster för hur en livsresa måste se ut. Kom ihåg att det finns många möjliga vägar till att leva ett gott liv. Gud kan ha olika planer för olika människor och möjligheterna är oändliga Alla kanske till exempel inte är gjorda för att bo i villa, ha två barn och göra karriär.

Läs mer: Många föräldrar känner sig otillräckliga

4. Omfamna din kropp

Just nu är hälsotidningarna fulla av råd för hur du ska ta nya tag på gymmet, gå ned tio kilo och bli snyggare än någonsin. Att omfamna din kropp handlar inte om detta, utan snarare om att lära sig tycka om den du är. Ibland kan det förvisso innebära att du behöver ge din kropp mer kärlek i form av bättre kost och mer motion för att må bra.

Jag möter också de som brottas med sjukdom, smärta eller infertilitet. Att lära sig att älska en kropp som gör ont eller inte fungerar som man tycker att den ska – det kan vara svårt.

Men motsatsen, att leva i en kropp som man avskyr, är nedbrytande. Mitt råd till den som har det så är att man ger sig själv tillåtelse att under en kort stund per dag skälla på sin kropp. Resten av dagen försöker man fokusera på det som faktiskt fungerar. Man får liksom tvinga sig att tycka om sin kropp som den är.

4. Omfamna dina relationer

Vi människor är gjorda för att ha relationer. Forskning visar att goda relationer ger bättre hälsa. Bibeln talar om hur vi ska ta hand om våra relationer till både vänner, familj och församling. Att omfamna våra relationer handlar om att söka gemenskap med andra. Även den som lever ensam behöver bli sedd och se andra. Den kristna församlingen kan vara fantastisk som gemenskap, men överallt där människor är tillsammans kan det uppstå trassel. Att omfamna sina relationer är att ta dem på allvar och våga tala ut med varandra tills det blir bra igen. Detta gäller även för dem som lever i en parrelation.

6. Hitta livsrytmen

Allt fler bränner ut sig och Bibelns berättelse om hur Gud vilade på den sjunde dagen är mer aktuell än någonsin. Om Gud behövde vila är det ganska uppenbart att även vi människor behöver det! Kanske har du inte en tillvaro som tillåter att du slår av från allt under en hel dag, men försök ändå att hitta återhämtning på det sätt du behöver. Vissa mår bra av att sitta tyst och stilla, medan andra kopplar av som bäst när de har roligt. Ta chansen att se över ditt schema så här i början av terminen! Det är nu, innan allt drar igång som du har chans att planera in pauserna.

Läs mer: ”Hon vill ändra på mig hela tiden”

7. Omfamna framtiden

Många av de människor jag möter i samtal bär på oro inför framtiden. Det kan handla om oro på det privata planet. Hur ska det gå för mig om jag blir ensam? Eller hur ska det gå för mina barn? Även världsläget, med ledare som man inte litar på, och ett klimat som verkar haverera skapar mycket oro. Då är det fantastiskt att ha Bibeln och det kristna budskapet att hålla fast vid. Där finns hopp både för hela världen, och för varje människa. Uppenbarelseboken talar om en ny himmel och en ny jord och Jeremia talar om hur Gud vill ge oss en framtid och ett hopp.

Malin Aronsson

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS