Laila Dahl, parterapeut, Fixa kärleken Visa
Josefine Arenius. Visa
Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Vi frågar Fixa kärleken-experterna: Hur firar du jul i år?

Vardagsliv

Dagen frågade Alf B Svensson, Laila Dahl och Josefine Arenius om deras julvanor.

Laila Dahl, parterapeut, Fixa kärleken

Jag kommer att fira jul med mina bröder och deras familjer och mamma, precis som vi har gjort i många år. Vi är hemma hos mig, men vi ordnar knytis så att alla tar med sig lite grann. Det brukar vara väldigt gott och opretentiöst. Ett av mina syskonbarn, hon är åtta år nu, brukar alltid uppträda på julafton. I år har hon skickat ut ett meddelande till oss alla att det kommer att vara öppen scen. Det betyder att man kan göra allt ifrån en rolig grimas, till att sjunga en sång. När det gäller julklappar brukar vi köra julklappsleken, den där när alla köper ett paket var och sedan låter man paketet vandra runt. På så sätt blir det mer fokus på gemenskap än på själva saken man köper. Vi brukar försöka sjunga något ihop också, till exempel ”Nu tändas tusen juleljus” eller liknande. Då sjunger vi a cappella och helt rätt upp och ned!

Josefine Arenius, krönikör Fixa kärleken

Alltså, jag är ju egentligen ingen jultyp. Jag är väldigt dålig på pyssel och mat och sådant där och om jag ska vara ärlig tycker jag att hela firandet är lite … långt. Jag brukar tröttna runt andra advent. Men jag firar med min familj och våra större familjer. Barnen får julklappar, vi vuxna brukar ge till en person var. Min viktigaste jultradition, ända sedan jag var liten, är nog att få spela mycket spel. Jag är också en av de få som fortfarande propsar på att vi ska se Kalles jul på tv. Något annat som jag gillar är förstås stunden med julevangeliet. När prasslet från allt julklappspapper har lagt sig är det härligt att få påminna sig om julens stora varför och att be ihop.

Alf B Svensson, psykolog och expert, Fixa kärleken

Vi kommer att vara hemma hos oss. Det blir första julen i vårt hus i Eksjö dit vi just flyttat. En av våra söner kommer med sin familj på julafton och den andre kommer på juldagen med sin familj. Det blir nog lite trångt när fyra personer ska övernatta i ett litet sovrum, tidigare bodde vi ju större. Vi är inte alltid så bra på att läsa Bibeln och be tillsammans, men på julafton gör vi det, med hela familjen. Julsaker och julmat har blivit lite mindre viktigt för oss sen vi blev äldre, numera är det gemenskapen, att man får träffas, som är det viktigaste. Vi brukar gå på julnattsmässan i Missionskyrkan i Nässjö, det kommer vi att göra nu också.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS