Nästan alla tycker att trohet är jätteviktigt. Vi accepterar inte vänsterprassel och kan inte tänka oss att leva polyamoröst. Vi reagerar mot otrohetssajter på nätet som uppmanar oss: ”Gör livet levande – Ha en affär!”
Vi skulle aldrig komma på tanken att gå på swingerklubb och ha sex med okända personer medan vår partner tittar på.
Men trots att de allra flesta av oss tar kraftigt avstånd från all otrohet har mer än 30 procent av alla män och 20 procent av alla kvinnor någon gång varit otrogna.
Varken en levande kristen tro eller löftet om trohet förhindrar otrohet, det har jag insett i mina kontakter med kristna par.
Varför lever vi inte som vi lär? Varför är så många otrogna trots att de tycker det är helt fel? Ett av svaren gav en känd frikyrkopastor nyligen i tv-programmet ”När livet vänder”.
Han berättade hur han haft uppfattningen att i ett äktenskap är förälskelser vid sidan om något som hör till. Det är inte så farligt utan en tillgång i livet. Bara man tar ansvar för det.
Vi behöver alla inse att otrohet inte börjar med att vi har sex med andra. Jag har mött många som berättar att det hela började med sms, mejl och kontakter på Facebook, utan en tanke på att det skulle sluta med att de skulle ha sex. Men sedan fortsatte det med hemliga träffar, dubbelliv, en massa lögner och skuldkänslor som bara växte.
Ska vi inte svika och bedra vår partner så har vi mycket att lära från den bibliska berättelsen om Kung David och hans otrohet med Batseba. Davids första och största misstag var att han inte satte stopp redan när han såg Batseba bada och attraherades av hur snygg hon var.
I stället tog reda på vem hon var, därefter bestämde han träff med henne. När hon sedan kom och han blev ensam med henne var det redan kört. Han kunde inte sätta stopp, de hade sex och hon blev med barn.
Leker vi med elden är risken stor att den sprider sig och vi förlorar kontrollen. Så är det också med förälskelser. Vi förlorar lätt kontrollen. Passionen tar över och styr våra tankar, känslor och handlingar. Vi kan inte tänka klart och inser inte vad konsekvenserna kan bli. När vi hamnat i sängen tar lusten över helt.
Ska vi förebygga den otrohet som blir allt vanligare, också i kristna sammanhang, hjälper det inte att vi förfasar oss över hur vanligt det är. Vi ska inte moralisera över och döma dem som fallit.
Men det räcker inte heller med att vi lyfter fram den livslånga troheten som ett ideal. Vi måste ge mycket mer praktisk och konkret vägledning i hur man förebygger otrohet.
Vi kan inte alltid förhindra att vi blir förälskade i någon annan. Men vi kan försöka inse att tillfälliga förälskelser inte är en tillgång i livet, att det inte är något som vi ska bejaka. Vi kan försöka förhindra att tankarna och känslorna uppfyller oss och sedan övergår i begär och åtrå.
Vi kan inte alltid styra våra känslor, men vi kan styra våra handlingar. Vi kan undvika att dela våra innersta tankar, drömmar och besvikelser med den vi är förälskade i. Vi kan undvika hemliga träffar bakom ryggen på vår partner. Vi kan undvika alla lögner som efter avslöjandet gör det svårt att bygga upp en ny tillit. Otrohet börjar inte i sängen utan långt tidigare. Det är där vi ska måste försöka sätta stopp.
Alf B Svensson, leg psykolog.