Vår son vill inte leka med sin bästis längre

Föräldraskap Barnuppfostran

Vår son (12 år) har under många år varit bästa vän med pojken i grannhuset. Grannen är en härlig kille och han älskar att följa med till vår kyrka och på läger. Eftersom grannpojken har det tufft med kompisar i skolan är vår son viktig för honom. Nu har vår son börjat tröttna på honom och väljer hellre andra, lite tuffare kompisar. Det känns hårt mot hans gamla bästis, men vi som vuxna har svårt att bestämma vem han ska vara med. Hur ska vi agera? / Mamma N

Psykologen Alf svarar:
Hur mycket ska vi föräldrar påverka våra barns val av kompisar? Det är en fråga som många föräldrar ställer sig. Oftast handlar det då om att barnen är ihop med kompisar som vi föräldrar tycker är mindre lämpliga och påverkar våra barn på ett negativt sätt. Din fråga handlar i stället om hur mycket ni ska påverka er son att vara ihop med någon som han kan påverka positivt och betyda mycket för.

Vilka kompisar våra barn är ihop med betyder mycket för deras utveckling. Ny forskning antyder att i dag påverkar kompisarna våra barns beteende och värderingar mer än vi föräldrar gör. Bland annat för att barn i dag umgås mer med jämnåriga kamrater och mindre med oss föräldrar än barn gjort någon gång tidigare i historien. Därför är barnens val av kompisar mycket viktigt för deras utveckling.

Er tonåring är en så kallad tweenie. Ett barn på väg in i tonåren. Man brukar säga att en tweenie är för gammal för leksaker, men ändå inte en tonår­ing. Det kan vara ett jobbigt mellanläge, och då är det för många extra viktigt att vara cool och tuff och inte barnslig och mesig. Därför söker sig många precis som er son till de lite tuffare kompisarna. Ni som föräldrar tycker att er son sviker sin kompis. Så kanske kompisen också känner det.

Jag tycker ni ska sätta er ner och prata med er son om att ni märkt att han nu umgås mer med andra kompisar. Fråga honom vad han tycker är positivt och negativt med att vara ihop med sin tidigare kompis. Vad är det som gör att han nu väljer att vara ihop med de lite tuffare killarna i stället? Lyssna och respektera hans upplevelse.

Prata sedan med er son om vad ni tror att han har betytt och kan betyda för kompisen. Både som vän och som kristen. Samtala också om att man som kristen inte alltid bara behöver tänka på vad som är bäst och roligast för sig själv. Vi har också ett ansvar för andra. Det är inte för tidigt att prata med en trettonåring om det. Jag tror ni kan göra det, utan att det känns som en press och ett tvång för honom att alltid vara ihop med sin tidigare kompis. Sedan måste han själv göra sitt eget val. Ett val som ni säger att ni kommer att respektera.

Kanske kan ni tillsammans komma fram till en kompromiss, där han ibland är ihop med sin gamla kompis och vid andra tillfällen med de nya. Då kanske hans sociala kompetens utvecklas ännu mer än den annars skulle gjort. Det kommer han att kunna ha glädje av under resten av sitt liv.

Fakta:

  • Alf B Svensson, leg. psykolog, svarar på familjefrågor.
  • Skicka din fråga till expert@dagen.se eller till Dagen, Expertfråga, 105 36 Stockholm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS