Foto: Igor Ovsyannykov Visa
Alf B Svensson Foto: Natanael Johansson Visa

Alf B Svensson: Så lär du dig att säga nej till frestelser!

Må bra Vardagsliv

Erkänn dina svagheter. Inte bara för dig själv utan också för någon du har förtroende för.

Har du också svårt att säga nej och faller därför ibland­ för de frestelser som vi möter varje dag? Antingen det handlar om att äta och shoppa för mycket, ljuga, snacka skit om folk, eller skattefuska. Under de senaste åren har jag hjälpt par att hitta tillbaka till varandra efter en otrohet. Det är betydligt lättare att förebygga otrohet än att hela relationen när skadan redan har skett. Därför har jag tagit reda på fakta och vilka strategier vi kan använda oss av för att inte falla för frestelser. Oavsett vad det handlar om.

Vi blir alla frestade. Även Jesus blev frestad. Det ligger i vår mänskliga natur. Att vi blir frestade är därför inte bevis på att vi har dålig karaktär. Det är ett bevis på att vi är helt normala.

Vi har alla våra svaga punkter. Det finns områden i vårt liv där vi är mer sårbara. Bibeln varnar oss för girigheten – begäret efter allt mer pengar­ och frestelsen att bara tänka på oss själva. Kung David­ i Bibeln kunde inte motstå frestelsen att vara otrogen.

En av minasvagheter är kakor och godis. En annan är att jag ibland frestas att framhålla mig själv. Vilka är dina svagheter? Kommer du inte på några har du dålig självinsikt. Ta då mod till dig och fråga dina barn, din man, din fru eller dina arbetskamrater. De har förmodligen upptäckt dem.

Erkänn dina svagheter. Inte bara för dig själv utan också för någon du har förtroende för. Ska vi bli fria från något vi är bundna av måste vi först inse och erkänna att vi sitter fast. Därför fick Jesus kvinnan vid Sykarsbrunnen att erkänna att hon hade haft ett antal olika män.

Undvik högrisksituationer, där risken är stor att du inte kan säga nej. Om du har lätt för att shoppa loss och kanske köpa alldeles för mycket kläder bör du inte gå i klädaffärer så ofta. När du gör det kanske du ska ha någon med dig som hjälper dig att motstå impulsköp. Kan du inte låta bli att porrsurfa när du är själv hemma? Erkänn det för din fru och be henne ta hand om mobilen eller paddan när du är ensam.

Sätt stopp så tidigt som möjligt. Ju fler gånger man gör något desto svårare blir det att bryta ovanan. Jag har märkt att otrohet ofta börjar med kontakter på sociala medier. Därför råder jag par att sätta stopp redan där. När man väl hamnat i sängen är det kört.

När Jesus blev frestad citerade han ord från de heliga skrifterna. När du blir frestad, påminn dig då om vad Bibeln säger.

Varje gång du lyckas motstå en frestelse bli du lite starkare. Passa då på och peppa dig. Säg till dig själv att du sakta men säkert blir bättre på att säga nej.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS