Graviditetstest. Foto: Claudio Bresciani / TT Visa
Hanna Möllås är sexolog, terapeut och Fixa kärlekens relationsexpert. Visa

Sexologen: Håll kärleken vid liv om ni inte kan få barn!

Föräldraskap Att bli förälder Sex och närhet

Att kämpa för att bli gravid kan vara en prövning för ett pars relation. Kroppar ska utredas, temperaturer mätas och det är lätt att det som skulle vara mysigt blir mekaniskt.I dag handlar Fixa kärleken om barnlöshet.

Det låter så enkelt – att skaffa barn. Och för många är det just så enkelt. Andra måste kämpa för att det ska hända. Det kan bli en lång och mycket påfrestande procedur, om det alls någonsin lyckas. Undersökningar visar att hela tio procent av alla svenska par i fertil ålder.

Hanna Möllås, sexolog och parterapeut möter en del av de här paren i samtal.

– De här paren går igenom massor av utredningar och behandlingar. Först ska man ta reda på var felet ligger. Sedan provar många IVF. Allt det där är otroliga påfrestningar för både kroppen och själen.

Ibland kan det bli extra jobbigt för den som får veta att felet ligger i hans eller hennes kropp.

– Även fast ens partner inte anklagar en, tänker man att det är mig det är fel på. Man känner skuld mot sin partner och man kan också bli otroligt besviken på sin kropp som inte gör som man tycker att den ska.

Många par som är mitt uppe i kampen för att få barn blir helt fokuserade på detta. Man riktar om livet, så att nästan allt handlar om längtan efter barn. Det här kan påverka relationen på många sätt, menar Hanna.

– När man alltid ska mäta kroppstemperaturer, tänka på hur man äter, och sedan ha sex på exakt rätt sätt är det lätt att det som från början handlade om intimitet och närhet, förvandlas till något som känns mekaniskt.

Det är lätt hänt att man som par bara pratar om längtan efter barnet. Och att man söker sig till andra par med samma problem. Hanna menar att det är viktigt att få bearbeta sorgen över att man hamnat i den här situationen.

Samtidigt behöver man som par också komma ihåg kärleken.

Det vackra som faktiskt redan finns i en relation, oavsett om man har barn eller inte.

– För en del par kan lösningen vara att bestämma en dag i veckan då man inte pratar om sin barnlöshet.

Det är också viktigt att göra roliga saker tillsammans.

Hanna möter en del par som efter år av utredningar och olika försök lyckats få ett barn. Hennes erfarenhet är att åren av barnlöshet kan sätta spår i en relation även efter att man fått sin barnlängtan besvarad

– Man har kämpat och kämpat för något, och så när det plötsligt händer kan det vara ganska jobbigt att få ett barn. Då frågar sig vissa om det verkligen det här vi ville.

En del par upplever också att intimiteten känns meningslös, nu när den inte längre har ett så tydligt mål.

Då kan lösningen vara att man som par bestämmer sig för att börja om, menar Hanna Möllås. Man måste ge varandra chansen att hitta tillbaka till lusten.

– Det bästa man kan göra är att hitta på något roligt tillsammans. Det är en otroligt bra ingång till intimitet och lust. Kom ihåg att ni är ett par oavsett om ni får barn eller inte. Er relation är viktig.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS