Barnpsykolog: Flickor tvingas bli vuxna i förtid

Föräldraskap Tonåringar Barnet mår dåligt

Att vara 14-årig tjej i dag är som att vara 18 för 20 år sedan.Barnpsykologen Steve Biddulph uppmanar föräldrar – spendera mer tid med era döttrar.

Att allt fler tonårsflickor har tydliga tecken på stress och depression är allvarligt och något vi måste reagera på, menar Steve Biddulph. Australiensarens bok ”Raising girls” har rört om i grytan internationellt.

Biddulph menar att populärkulturen förgiftar tjejernas självförtroende och på sikt förstör deras liv. Det handlar om ätstörningar och självskadebeteende, men också en omvärld som tvingar flickor att växa upp för snabbt.

Till brittiska tidningen Daily Mail säger Biddulph:

– Föräldrar och släktingar stöttar inte flickor på samma sätt som förr. Vi har inte gett våra döttrar tillräckligt mycket vuxentid och omsorg, vi har helt enkelt inte utrustat dem tillräckligt bra.

Och därför blir det problem när media vältrar destruktiva budskap över en oförberedd generation flickor, allt ifrån bantningsdieter och mode till tidningar (riktade till flickor i tio- till fjortonårsåldern) som diskuterar oralsexteknik- er.

De flesta åttaåriga flickor har redan börjat oroa sig för sin figur och det finns tolvåringar som vägrar gå ut utan smink.

– Flickor kan förlora upp emot fyra år av sin barndom och det är år de hade behövt för hela sin utveckling, säger Biddulph.

I en ledarkrönika i Aftonbladet sammanfattar Katrine Kielos budskap som enligt forskningen riktas till unga tjejer i dagens tv-underhållning. Och det är ingen trevlig läsning.

Flickor i dag får lära sig att utseendet är det viktigaste du har och att din vikt, din kroppsbyggnad, din hud, ditt hår och dina tänder aldrig kan vara bra nog.

Flickor får lära sig att sex är en transaktion, något du byter mot kärlek och uppmärksamhet. Att världen är en ensam plats där alla konkurrerar mot dig. Och att det är normalt att någon som inte ens tycker om dig har sex med dig.

Dessutom – att svaret på alla livets problem är att köpa något.

– Håller du med om detta behöver du inte läsa vidare. Om du inte gör det bör du vara medveten om att det är vad din dotter får lära sig, skriver Katrine Kielos, och konstaterar:

– Ingen trettonåring kommer att tro på mamma som säger ”du är så vacker gumman” om hon aldrig har hört mamma säga att hon själv tycker att hon är vacker.

Så får du en stark och lycklig dotter

Barnpsykologen Steve Biddulphs råd till föräldrar:

Ge henne en trygg start med mycket kärlek, lugn och ro. Hon läser av dina känslor och gör dem till sina egna.

Ha roligt tillsammans! Hela småbarns- och förskoleåldern är en gyllene tid för bus och lek. Låt henne känna att världen är ett äventyr.

Lär henne att knyta goda vänskapsband. Hjälp henne genom besvikelser och smärtsamma upplevelser av vänner som sviker under skolåldern. Ge henne mod att våga tro på vänskapen igen.

Skydda henne från att växa upp för fort. Prata inte mode och vikt, titta inte för mycket på tv och var försiktig med sociala medier. Se till att hon har starka, goda kvinnliga förebilder omkring sig, framför allt när hon kommer i 10-14-årsåldern. Kvinnliga vuxna som hon kan gå ut och fika med eller bara prata om sådant som kanske är för känsligt att ta upp med en förälder.

En god pappa kan ge sin dotter den självrespekt hon behöver. Du som pappa är modellen för den man hon kommer att söka sig till när hon växer upp. Om du är distanserad kommer hon att söka sig till sådana män. Om du är kritisk och stressad kommer hon att tro att det är vad hon ska söka efter hos en man.

Källa: Föräldrasajten parentdish.co.uk

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS