Fråga psykologen: Hur hjälper jag min ledsna dotter efter skilsmässan?

Föräldraskap Barnet mår dåligt Barnuppfostran

Jag har en sjuårig dotter som mår dåligt. Förmodligen beror det på att jag och hennes pappa skilde oss för ett år sedan, men hon säger det inte själv utan är bara ledsen och bråkar. Hemma blir det ständiga konflikter med de två småsyskonen. Läraren i skolan säger att hon är ledsen och bråkar även där, men när jag frågar min dotter är hon som en mussla. Det är svårt att veta om hennes beteende beror på att hon är ledsen, eller om hon bara går igenom en fas på grund av sin ålder. Om jag ställer ledande frågor som ”saknar du pappa?” kanske jag påminner henne i onödan. Jag känner mig så otroligt otillräcklig, för jag har ju tre små barn. Deras pappa är inte så stabil och kan inte ta mer ansvar, för det vore inte bra för barnen. Mina föräldrar hjälper mig en del, men jag vet ju att det är mig min dotter behöver mest. Hur ska jag göra? Ebba

Alf svarar: Att din dotter inte mår bra är uppenbart och jag förstår din känsla av otillräcklighet. Det är svårt att ge konkreta råd utan att veta mer om er situation och din dotters personlighet, men jag har några frågor och funderingar. Du skriver att du är rädd att ställa ledande frågor. Jag undrar om det är ett uttryck för att du är rädd för att tala öppet med din dotter om vad hon faktiskt tänker och känner? Jag tycker inte du ska vara så försiktig, utan försöka få henne att öppna sig.

En möjlighet för att få till ett samtal kan vara att tillsammans läsa en bok som beskriver barns upplevelser i samband med skilsmässa. Sedan kan ni fortsätta prata om varför föräldrar skiljer sig, varför ni separerat, hur man som barn kan reagera och hur du reagerat. Du avgör själv hur personlig du kan vara.

Ett annat alternativ är att låta henne rita en teckning av en flicka. Säg att du vill se hur bra fantasi hon har. Berätta att flickans föräldrar har skilt sig. Be henne fantisera och svara på dina frågor om vad flickan tänker och känner. Kanske kan det ge några ledtrådar.

Ökade din dotters problem markant i samband med skilsmässan eller fanns de redan tidigare? Det är inte givet att hennes beteende beror på skilsmässan.

Har det varit mycket konflikter mellan föräldrarna före och under skilsmässan är den ofta en lättnad för barnen. Har det inte varit öppna konflikter reagerar barn på olika sätt. En del saknar den förälder de inte träffar. Andra tror att de själva är orsaken till skilsmässan.

Vissa barn har lojalitetskonflikter. Många barn har försoningsfantasier och drömmer om att föräldrarna ska flytta ihop igen. Har hon sådana drömmar?

Jag tror inte du ska underskatta det stöd dina föräldrar kan vara för både dig, din dotter och dina andra två barn. Ta emot den hjälp du kan få och kräv inte av dig själv att du ska klara allt själv.

För att få mer konkreta råd från mig kan du utnyttja den telefonrådgivning som Pingst erbjuder föräldrar. Det är kostnadsfritt och du kan vara anonym.
Maila i så fall till info@tillsammans.pingst.se.

Fakta:

  • Alf B Svensson, leg. psykolog, svarar på familjefrågor.
  • Skicka din fråga till expert@dagen.se eller till Dagen, Expertfråga, 105 36 Stockholm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS