Fråga psykologen: Måste min dotter berätta för kompisar att hon är kristen?

Tonåringar Barn och tro Barnet mår dåligt

Min dotter är tolv år gammal och har börjat tycka det är pinsamt att säga att hon går till kyrkan. Särkskilt svårt tyckte hon det var när kompisarna frågat vad hon gjort i helgen och vi hade varit på församlingsdag. Vad ska jag säga då mamma, det låter ju jättekonstigt sa hon när hon kom hem från skolan på måndagen. Jag vill peppa henne att vara stolt över tron och kyrkan, samtidigt som jag inte vill att hon ska känna sig pressad. När jag var liten var jag rädd att Gud skulle bli arg om jag inte bekände färg. Hur hanterar man det här mot sina egna barn på ett sunt sätt? Undrande mamma

Alf svarar: Att som barn eller tonåring säga att man går till kyrkan och tror på Gud ger ofta inga statuspoäng. Men man kan faktiskt också mötas av respekt och beundran för att man vågar gå sin egen väg och står för det utan att skämmas.

Du har vuxit upp i en miljö där du i likhet med en hel del andra i din generation fått höra att man redan som barn ska bekänna färg.

Du verkar också fått en som jag tycker negativ gudsbild. Nu vill du inte överföra den gudsbilden till din dotter. Jag tror att du framför allt ska inrikta dig på att stärka hennes självkänsla. Försök få henne att inse att hon duger som hon är. Hon är en unik person med en unik personlighet som kan betyda mycket och har mycket att ge andra om hon bara vågar vara sig själv och stå för det.

Uppmuntra henne att bli mer självständig. Att inte bara följa med strömmen och tänka, tycka, uppträda och klä sig som alla andra. Försök få henne att inse att hon blir någon om hon vågar vara sig själv. Om hon bara försöker smälta in, vara som alla andra och inte sticka ut på något sätt blir hon en färglös och ointressant person.

Kräv inte att hon ska tala om att hon går i kyrkan om hon inte själv vill eller vågar det. Det bästa och mest trovärdiga vittnesbördet om att din dotter är kristen är att hon försöker vara en god kamrat som bryr sig och ställer upp för andra.

Prata med henne och försök få henne att upptäcka vad hon själv tycker är bra och roligt med att vara med i en församling. Ska hon inför andra vara stolt över det måste hon först själv upptäcka vad som är bra med att vara kristen. Om hon inte skäms för att hon är med i kyrkan blir hon förmodligen mer respekterad av sina kompisar än generad och besvärad över det.

Sedan finns det kanske en del roliga saker som händer i ungdomsgruppen i kyrkan som hon frimodigt kan berätta om. Aktiviteter som kanske en del av hennes kamrater också kan bli nyfikna på och intresserade av. Jag vet flera barn och ungdomar som fått en viss status för att de i kyrkan varit med i en musikal som man satt upp i kyrkan.

Det kan också vara en hjälp för henne om ni som föräldrar kollar upp om det finns några fler barn från kristna familjer på henne skola som hon kan söka sig till, bli bekräftad av och få stöd av.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS