Alf B Svensson. Visa

Fråga terapeuten: Vår son vill inte flytta hemifrån - vad ska vi göra?

Föräldraskap Tonåringar

Jag har en son på snart 21 år som bor kvar hemma. Det har gått två år sen han tog studenten, och efter det följde en period av osäkerhet och arbetslöshet. Nu arbetar han till vår stora glädje som lärarvikarie sedan en tid tillbaka, och kanske trodde vi att han skulle börja leta egen lägenhet. Det verkar som om han helt enkelt tycker det är bekvämt att bo hos oss där han kan äta gratis och låna vår bil. Han betalar ett par tusen i månaden för detta, men det största bekymret är ju att han blir osjälvständig på det här viset.Jag har försökt peppa honom att leta efter eget boende, men då blir han lite stött och antyder att jag kör ut honom, mitt eget barn. Hur ska jag göra? "Bekymrad pappa"

Alf svarar: Vår uppgift som föräldrar är att hjälpa våra barn att bli självständiga individer som kan och vill ta ansvar för sitt eget liv. Då behövs det mycket kärlek och uppmuntran men också tydliga krav anpassade efter deras ålder och mognad.

Det finns ju flera orsaker till att vi föräldrar har svårt att puffa ut våra barn ut ur boet trots att de är flygfärdiga och borde kunna klara sig själva. Vi kanske själva har ett stort behov av att behövas och är alltför känslomässigt bundna till våra barn.

En del föräldrar är konflikträdda och vågar därför inte ställa krav. Andra underskattar sina barn och tror inte de klarar att stå på egna ben. Er son borde rimligtvis kunna ta ansvar för sig själv eftersom han är lärarvikarie och kan ta ansvar för 20-30 barn under ett antal timmar varje dag.

I ert fall tycker jag att du eller ni ställer för låga krav på vad er son ska betala i ersättning för att han bor hemma. Som lärarvikarie bör han ha en hyfsad lön. Ett par tusen i månaden för all inclusive, tillgång till bil och kanske också gratis tvätt och tillgång till tidningar är alldeles för lite. Från bankens familjeekonom bör ni kunna få reda på vad som är rimligt att han betalar.

Det verkar inte heller som att ni är tillräckligt tydliga med att ni vill och förväntar er att han nu skaffar sig ett eget boende. Er son kommer nog aldrig att ha det så bra ekonomiskt som han har det nu. Om han bor kvar finns det en risk att han skaffar sig dyra vanor som sedan kan vara svårt att bryta när han bildar familj och utgifterna bara hopar sig.

Sedan är det inte heller bra för en man att bo kvar hemma tills han gifter sig eller flyttar ihop med en kvinna.

Det bäddar för konflikter om arbetsfördelningen om man är van vid att mamma tar ansvar för matlagning, städning och tvätt. Därför tycker jag det finns flera skäl till att ni ska vara tydliga med att han inom en viss tid ska ha skaffat sig ett eget boende.

Under tiden han bor kvar hemma bör han betala betydligt mer. Vill ni hjälpa honom ekonomiskt behöver han det bättre när han så småningom kanske ska skaffa hus eller lägenhet.

Alf B Svensson, leg psykolog, svarar på familjefrågor.

Skicka din fråga till expert@dagen.se eller till Dagen, Expertfråga, 105 36 Stockholm.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS