Många av de söndagsskolematerial som Dagen har gått igenom innehåller manus på draman som utspelar sig både på bibelns tid och nutid. Foto: Nilkas Aronsson Visa

Genvägarna till en bra söndagsskola

Föräldraskap Barn och tro

Svårt att veta hur du ska planera din söndagsskola? Vi gav oss in i djungeln av söndagsskolematerial för att botanisera bland bibeldraman, pysselförslag och samtalsfrågor. Här får du hjälp att hitta vad din barngrupp behöver.

Jag har varit söndagsskolärare sedan jag var tolv år gammal. Att berätta om Bibeln och Gud för barn är viktigt, kreativt och kul, och jag vet inte hur många diskhanddukar jag haft på huvudet i rollen som lärjunge.

Jag har suttit i ett otal låtsasträd som egentligen var en stege när jag spelat Sackaios, och jag har delat ut godisfiskar och kex för att illustrera brödundret. Ibland har idéerna nästan övergått till vansinne, som när jag strödde ut snäckskal över ett helt rum för att barnen skulle få gå genom Röda havet. Eller som på en kristihimmelsfärdsmorgon då jag klättrade upp i en gigantisk bomullstuss och försvann.

Men ibland tar idéerna och energin slut. Då är det bra att det finns färdigskrivna söndagsskolematerial där pedagoger och teologer har gjort hela terminsplaneringar. Inför den stora barnledarkonferensen i Jönköping fick jag och några ledarkolleger­ uppdraget att sammanställa ett antal av dessa material, och erbjuda en slags safari i materialdjungeln.

Vi gav oss ut och botaniserade bland klassiska ringpärmar och webbaserade söndagsskolematerial med bibeldraman, lektips, sångtips, pysselblad och samtalsfrågor. Där fanns mycket att hämta.

De allra flesta materialen är skrivna för att användas som kompletta lektioner, medan andra mest levererar en teologisk grundtanke och lämnar mycket kvar åt ledaren att skapa och hitta på själv. Säkert är många av Dagens läsare söndagsskolelärare och vi passar på att dela detta med er.

Följ med på safari i materialdjungeln!

Karibo

Förlag: Argument

Här har vi ett komplett söndagsskolematerial för åldrarna 7-9 år. Varje lektion innehåller en bibelberättelse eller nyskriven berättelse som anknyter till ämnen som barn kan relatera till. Det handlar om rädsla, avundsjuka, tro, bön och vänskap. Berättelsen följs upp med samtalsfrågor, värderingsövningar, pyssel, lek och andakt. Detta material kan passa dig som har många kyrk-ovana barn i gruppen och för dig som vill ha ett färdigt paket.

Himmelrik

Förlag: Argument

Kanske vill din församling synka bibelundervisningen för barn och vuxna under söndagarna? Då passar Himmelrik, ett material för 4-8 åringar. Himmelrik är uppbyggt efter kyrkoårets texter.

I materialet finns förslag på hur man introducerar söndagsskolans tema i gudstjänsten, samt idéer kring hur barnen kan komma tillbaka in i gudstjänsten efter söndagsskolelektionen och visa de vuxna vad de lärt sig.

Lektionerna i Himmelrik är upplagda för att en ledare ska kunna genomföra samlingen ensam, och därför är pyssel och lekförslag ganska enkla.

Barnens agenda

Förlag: Verbum

Detta är ett enkelt material som utgår från kyrkoåret. Barnens Agenda riktar sig till 3-10 åringar, och består av ett slags vik-häfte som är tänkt att delas ut till varje barn. Här finns grundtanken i kyrkoårets­ tema presenterat på enkelt barnspråk, pyssel och målarbilder.

För att få ihop en hel söndagsskolelektion, krävs att ledaren kompletterar med egna lekar och aktiviteter. Barnens Agenda passar utmärkt att använda i en kyrka där man inte alltid kan organisera söndagsskola. Då kan barnen som kommer på gudstjänsten, åtminstone få ett eget häfte att läsa och måla i.

Välkommen till söndagsskolan

Förlag: Evangeliska Frikyrkan

Här är materialet för den ambitiösa söndagsskolan, som känner sig redo att bygga kulisser och spela teater. Välkommen till Söndagsskolan riktar sig till alla barn i åldrarna 0-12 år och grunden i storsamlingen är ett drama, där karaktärer som till exmepel bibliotikarien Berit lotsar barnen in i bibelberättelsen.

Den röda tråden genom GT

Förlag: Gospel Media/Sjöbergs

Då Mellringe­kyrkan i Örebro inte hittade något lämpligt material­ för barn i 9-12 års åldern, bestämde man sig för att göra ett eget.

Grundtanken med Röda tråden är att de äldre barnen, som ofta redan serverats många bibelberättelser under sina första år i söndagsskolan, ska få hjälp att sätta in berättelserna i sitt sammanhang.

Varje lektion inleds med att man återknyter till vad som hände förra söndagen och sedan visar man på den medföljande, kronologiskt uppbyggda bibelplanschen, var i Bibelns historia som dagens berättelse utspelar sig. Lektionen avslutas med att barnen får reflektera i en egen tankebok.

Godly play

Förlag: Sensus, Verbum

Godly play är tänkt att användas mot 2-8-åringar. Materialet sticker ut lite grann, eftersom det uppmuntrar till lugna, stillsamma samlingar.

Pedagogiken är utformad utifrån Maria Montessoris tankar om att möta barnet på dess egen nivå. De riktiga entusiasterna har ett eget Godly play-rum laddat med träfigurer, ökensand och andra naturnära saker som ledaren använder för att stillsamt återge Bibelns berättelser för barnen som sitter i en ring på golvet.

I Sverige används Godly play mest inom Svenska kyrkan.

Gracelink

Utgivare: Sjundedagsadventistsamfundet

Adventisternas eget söndagsskolematerial, översatt från engelska, finns att hämta gratis på nätet. Lektioner i tre åldersnivåer och samlingarna har ofta lite ovanliga rubriker, som ”Du först-sättet” som bygger på Jesu undervisning om att den förste ska bli den siste och ”De tre cheferna”, som handlar om berättelser om männen som skulle förvalta talenter. I Gracelink kan man hitta uppdrag som barnen ska göra under veckan. Den som inte är adventist får räkna med att plocka bort sådant som är specifikt för adventistkyrkan, som undervisning om att fira sabbat.

Leva livet

Utgivare: Pingst Ung

Detta är en söndagsskolewebb för två olika åldersgrupper. Under tre terminer går man igenom Israels historia och Jesu liv. Här finns också särskilda lektioner om våra högtider och om relationsteman, så som kärlek och den gyllene regeln. För den som vill finns mycket bonusmaterial som dockteater-manus och nyskrivna draman av Andras Tärnvind. Nytt för i år är bibelbingot, som tidigare endast funnits att skriva ut från nätet. Nu finns det som ett riktigt spel att beställa hem. Här finns också gott om inspiration för dig som ledare att i förväg reflektera och gå på djupet i de frågor som du sedan ska ta upp med barnen.

Skatten

Utgivare: Salt, Barn & unga i EFS

Skatten är ett rikt material på nätet som bygger mycket på tanken att barnets tro har samma värde som de vuxnas, ja till och med är förebildlig. Här finns samlingar med både lekfulla och litturgiska inslag, manus för dockteatrar och vanliga draman, hjälp till att skapa eftertanke, dagens uppdrag för barnen, filmer för både barn och ledare, terminsplaneringar och handböcker. Materialet är mycket komplett och kan ta en stund att sätta sig in i.

Kommentera

Logga in eller registrera dig för att delta i diskussionen
ANNONS